Američki predsjednik

Biden: Kriza na bjelorusko-poljskoj granici vrlo zabrinjavajuća

migranti poljska twitter

Prenijeli smo našu zabrinutost Rusiji i Bjelorusiji. Mislimo da ova situacija predstavlja problem, rekao je američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je migrantska kriza na bjelorusko-poljskoj granici izvor velike zabrinutosti te da su to prenijeli Rusiji i Bjelorusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije odlaska u Camp David, Biden je odgovarao na pitanje novinara o krizi na bjelorusko-poljskoj granici.

Napominjući da je ovaj slučaj izvor velike zabrinutosti, Biden je rekao: “Prenijeli smo našu zabrinutost Rusiji i Bjelorusiji. Mislimo da ova situacija predstavlja problem”.

Američka potpredsjednica Kamala Harris je, tokom posjete Francuskoj, poručila da pomno i sa zabrinutošću prate krizu.

Hiljade neregularnih migranata suočavaju se s očajnim uslovima dok i dalje čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici, nadajući se da će preći na tlo Evropske unije (EU).

Migranti, većinom iz Iraka, dobijaju pomoć u hrani i vodi. Gotovo 2.000 migranata, među kojima ima mnogo žena i djece, boravi u šatorima koje su postavili ispred graničnih ograda u šumskom području.

Najnovija dešavanja dolaze usred napetosti na granici, nakon višemjesečnog kretanja migranata prema granicama Bjelorusije s Poljskom, Litvanijom i u manjoj mjeri Latvijom. Tri zemlje Evropske unije nalaze se na istočnoj granici 27-članog bloka.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice zemalja članica Unije.