Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jedinstven stav

Nema titula bez završetka sezone, UEFA donijela niz odluka

sarajevo mladost (1)

Nacionalna prvenstva i aktuelna sezona završit će kad završi pandemija koronavirusa, vjerovatno tokom jula i avgusta

UEFA je danas na videokonferenciji s predstavnicima 55 nogometnih saveza donijela donijela odluku o nastavku nogometne sezone.

Klupska takmičenja bit će završena, vjerojatno tokom jula i avgusta, a isto važi i za Ligu prvaka i Evropa ligu.

Evo zaključaka s videokonferencije:

– Nacionalna prvenstva i aktuelna sezona završit će kad završi pandemija koronavirusa, vjerovatno tokom jula i avgusta.

– Prvenstva neće biti poništena, niti će se proglašavati trenutni učinak kao konačni, već će sezone završiti kad bude bilo moguće, vjerovatno tokom ljeta.

– Liga prvaka i Evropa liga također bi se trebale igrati na ljeto, tokom jula i avgusta, ali bez prisustva gledatelja. Prazne tribine vjerovatno će biti i u finalima, čiji se datum tačno ne zna.

– Sljedeća sezona sigurno će biti odgođena zbog ove sezone koju svi žele završiti najkasnije do septembra.

UEFA je do sada već tri puta odgodila nastavak sezone zbog svjetske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Do sada se kao mogućnosti, u slučaju da se sezone ne nastave, spominju moguće poništenje prvenstava, proglašenje tabele prema trenutnom stanju ili pak odigravanje play-offa za prvaka, Evropu i opstanak.

Međutim, od svega toga, barem za sada, neće biti ništa. UEFA i savezi odlučno žele čim bude moguće završiti postojeću sezonu te onda malo odgoditi sljedeću i završiti je na vrijeme uoči Evropskog prvenstva sljedećeg ljeta.

Također, tu je i goruće pitanje finansija, koje su jako važne za klubove, ali i TV kuće koje utakmice prenose. Svima je u interesu završiti klupsku započetu sezonu, pa i na ljeto, kako nogomet u suprotnom ne bi doživio istorijski udarac od kojeg bi se teško uspio oporaviti.

Odgođene su i sve utakmice reprezentacija predviđene za juni, uključujući i oglede play-offa za plasman na Evropsko prvenstvo koje je još ranije prebačeno za iduću godinu. To uključuje i kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo žena 2021.

Prvobitni termini play-off susreta bili su u martu, ali su zbog pandemije koronavirusa prebačeni za juni, a novi je termin u drugoj polovini godine.