Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preventivne mjere

Rešić: 38 lokalnih zajednica ispunilo sve zahtjeve u vezi karantina

Srn2020-4-1_1348305_0 (1)

Ona je navela da je 15 lokalnih zajednica djelimično ispunilo zahtjeve, sa manjim ili višim stepenom realizacije

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić izjavila je danas da je 38 od ukupno 63 jedinice lokalne samouprave u RS do sada ispunilo sve zahtjeve koje je tražio Institut za zaštitu zdravlja RS u vezi sa lokalnim karantinima.

Rešićeva je navela da su sve jedinice lokalne samouprave dostavile izvještaje i kontrolne liste o karantinima u jedinicama lokalne samouprave, osim jedne koja to nije uspjela iz tehničkih razloga.

“U ovom trenutku 38 od 63 jedinica lokalne samuprave u RS ispunile su sve zahtjeve koje je tražio Institut za zaštitu zdravlja RS”, rekla je Rešićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ona je navela da je 15 lokalnih zajednica djelimično ispunilo zahtjeve, sa manjim ili višim stepenom realizacije.

Rešićeva je navela da opštine Osmaci, Kupres i Istočni Drvar apsolutno nemaju kapacitete za uspostavljanje karantina.

Ona je rekla da je Kupres napravio komunikaciju sa opštinom Šipovo i koristiće karantin u toj opštini.

“Štab je odlučio da opština Osmaci upućuje u Zvornik lica koja bi trebalo da koriste karantin, a Oštra Luka koja je uspostavila karantin, a ima problema oko održavanja karantina sukcesivno će eventualno prebacivati ljude iz Oštre Luke u Prijedor”, istakla je Rešićeva.

Ona je navela da Istočni Drvar trenutno nema potrebu za bilo kakvim karantinom, a u koliko se otvori potreba to će se rješavati na Štabu, dok opština Kotor Varoš za koju je procijenjeno da ima dosta nedostataka ima nalog od Štaba da ove nedostatke ukloni da bi apsolutno mogli da vrše svoju funkciju.

Rešićeva je dodala da će se u narednim dana nastaviti da se prati sve u vezi ovog prioritetnog pitanja.

“Kada je riječ o mjerama kućne izolacije, sada dolazimo u neke jednocifrene brojke i hvala građanima što nas pratite i poštujete mjere kućne izolacije”, rekla je Rešićeva pozvala sve građane da ostanu kod kuće.

Republički štab za vanredne situacije donio je juče zaključak kojim se daje nalog svim lokalnim zajednicama da putem svojih inspektora izvrše kontrolu lokalnih karantina na osnovu ček-liste koja im je danas poslata, a koju je sačinio Institut za javno zdravlje Republike Srpske.

Lokalne zajednice danas do 12.00 sati imale su obavezu da dostave te podatke resornom ministarstvu. Podaci se odnose na to da li je sve što je traženo ispoštovano