Neuer najbolji golman, Sampoli najbolji selektor u 2015. godini

neuer

Jorge Sampoli (Čile) najbolji je selektor, a Manuel Neuer najuspješniji golman u 2015. godini, objavio je Institut za fudbalsku historiju i statistiku (IFFHS).

Sampoli je u spomenutom izboru dobio 136 bodova, dok je na drugo mjesto svrstan Joachim Low, selektor Njemačke sa 57 bodova. Treća pozicija pripala je selektoru Engleske Roy Hogdsonu (46 bodova), javlja Anadolu Agency (AA).

Neuer je u izboru za najboljeg golmana uvjerljivo slavio sa 188 poena, čak 110 više od drugoplasiranog Gianluigi Buffona, čuvara mreže Juventusa. Claudio Bravo, “jedinica” Barcelone našao se u odabranom društvu sa 45 osvojenih bodova. U tradicionalnom godišnjem proglašenju najboljih IFFHS-a na 10. mjestu našao se Daniel Subašić, golman Monaca i reprezentacije Hrvatske.

Institut za fudbalsku historiju i statistiku proteklih dana saopštio je da je i prošle godine najbolja liga svijeta bila španska Primera, ispred italijanske Serie A, te njemačke Bundeslige.

Podsjetimo, za najboljeg playmakera IFFHS u 2015. izabrao je Barceloninu zvijezdu Lionela Messija. “Lenta” za najboljeg sudiju u minuloj godini pripala je Italijanu Nicoli Rizzoliju.