Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevjerovatna metoda: Novi trener Arsenala “izvučen iz šešira”

Unai Emery

Prije nego što veliki klubovi (poput uostalom i Arsenala) odaberu novog trenera, mora se proći određeni proces – vode se kampanje, drže sastanci, unajmljuju skauti i tako dalje.

Ali, način na koji je Unai Emery stigao do svog novog trenerskog posla u najmanju je ruku – nekonvencionalan, a mnogi bi mogli reći i neprofesionalan.

Možda se Arsenal može braniti činjenicom da nije morao birati novog stratega posljednje 22 godine, ali ako žele sloviti kao ozbiljan klub, ovakve bi se situacije morale izbjegavati.

Naime, mediji s Otoka otkrivaju kako je Ivan Gazidis potvrdio da je Emery odabran na izborima “iz šešira”, odnosno – glasanjem.

Ako je vjerovati istim izvorima pred odborom je bilo ukupno osam kandidata, a spisak je sveden na posljednja tri. Emery je naposljetku dobio sva tri glasa – od Gazidisa, direktora Raula Sanllehija te šefa skaut službe Svena Mislintata.

Da stvar učini još gorom, Emery je kontaktiran svega 10-ak dana prije službenog odabira…

Gazidis nije otkrio ko su bila dva preostala kandidata ali pretpostavlja se da je jedan od njih zasigurno bio Mikel Arteta, a drugi vrlo vjerovatno Željko Buvač. Svih osam ostat će tajna, ali mediji se bore kako bi doznali sva ta imena.

Moguća lista sastoji se od sljedećih stratega – Emery je naravno prvo ime pa onda Arteta, Buvač, Sarri, Carlo Ancelotti, Thierry Henry, Patrick Vieira i onda moguće i Luis Enrique ili Massimiliano Allegri.

Tu su još neka imena koja su otpala s vremenom, ali Emery je zasigurno prvi strateg u historiji Premier lige koji je na svoju poziciju došao glasanjem iz šešira.