Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Nevjerovatna priča: Izgubili 37:0 jer su držali “socijalnu distancu” od protivničkih igrača

Grassroots Football
LEICESTER, ENGLAND - MARCH 15: A goal keeper looks on during Sunday league football between Syston Brookside FC and Shepshed Oaks FC on March 15, 2020 in Leicester, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Posljedica kompromisa bilo je 0-37

Neke od najboljih priča dolaze iz svijeta amaterskog sporta, ali ovako nešto, sigurni smo, dugo niste čuli…

Pandemija koronavirusa ubacila je u svakidašnji rječnik puno fraza, ali vjerovatno je najupečatljivija ‘socijalno distanciranje’. Pa smo tako imali priliku čuti brojne pošalice o socijalno distanciranim obranama Barcelone (protiv Bayerna), Hrvatske (protiv Portugala i Francuske) ili bilo kojeg Atalantinog suparnika.

Jedna njemačka amaterska ekipa odlučila je taj koncept dovesti do svog logičkog zaključka.

Naime, SG Ripdorf/Molzen II primio je ove nedjelje 37 (!) komada u utakmici 3. Kreisklasse, 11. ranga njemačkog nogometa.

Kontekst:

Ripdorf je utakmicu trebao igrati u punom sastavu protiv SV Holdenstedt II, ali se ubrzo saznalo da je nekolicina igrača njihovog suparnika bila u kontaktu sa zaraženim igračima iz Eddelstorfa. Budući da nije prošlo 14 dana i nije se moglo znati je li se COVID-19 proširio, Ripdorf nije htio riskirati zdravlje svojih igrača.

S druge strane, budući da je lokalna amaterska organizacija odbila odgodu utakmice, Ripdorfu je prijetila teška kazna u slučaju štrajka. Predsjednik Patrik Ristow pojasnio je za Goal da je klub smislio kompromis: igrat će utakmicu ali prateći upute socijalne distance.

Posljedica kompromisa bilo je 0-37.

Amaterski nogomet u doba korone…