Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Newcastle imenovao Beniteza za novog menadžera

rafa-benitez1

Rukovodstvo Newcastle Uniteda samo nekoliko sati nakon što je smijenilo menadžera Stevea McClarena imenovalo je Rafaela Beniteza za njegovog nasljednika.

Klub sa St James Parka ozvaničio je spekulacije o kojima su britanski mediji danima pisali. Sa španskim trenerom je postignut dogovor i on je potpisao trogodišnji ugovor sa “svrakama“, koje će do kraja sezone pokušati spasiti od ispadanja iz Premier lige.

Benitez je sa sobom u Englesku doveo i cijeli stručni štab u kojem će biti Fabio Pecchia, Francisco de Miguel Moreno i Antonio Gomez Perez. Po dolasku kratko je poručio navijačima Newcastlea, popularnoj Toon Army:

“Hajde Toon Army. I klubu i meni je potreban vaš potpuni angažman“.

Benitez je sezonu počeo na klupi Real Madrida, ali se na njoj nije dugo zadržao. U januaru, nakon svega sedam mjeseci, “kraljevski klub“ ga je smijenio i za trenera doveo Zinedinea Zidanea.

Benitez je već radio u Engleskoj, čak šest godina bio je menadžer Liverpoola s kojim je 2005. godine osvojio Ligu šampiona. Vodio je i Chelsea s kojim je 2013. osvojio Ligu Evrope. Osim ova dva engleska kluba Benitez je između ostalih trenirao Valenciju, Inter i Napoli.

Newcastle United nakon 28 odigranih kola zauzima 19. poziciju na tabeli sa 24 boda, jednim manje od zone spasa.