Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

daily mail

Newcastle United danas dobija najbogatije vlasnike na planeti

New Project (72)
FOTO: Daily Mail / Screenshot

Saudijski javni investicijski fond težak je 320 milijardi funti

Newcastle United bit će danas prodan saudijskim investitorima, piše Daily Mail.

Saudijska vlada jučer je riješila dugogodišnji spor s katarskom televizijom BeIN, koja ima prava na prijenos Premiershipa na Bliskom istoku. Saudijska Arabija branila je BeIN-u da emitira u toj zemlji, a istovremeno nije radila ništa kako bi suzbila piratske prenose utakmica engleske lige koji su u Saudijskoj Arabiji bili praktički normalna stvar.

To je bio ključan problem zbog kojega Premiership nije odobrio prodaju Newcastle Uniteda investicijskom fondu u vlasništvu te države, koji je vlasniku Mikeu Ashleyju želio platiti 300 miliona funti za 80 posto vlasništva kluba. Saudijci su krajem prošle godine objavili da se povlače iz posla, ali su ipak održali kontakt s vlasnikom čekajući priliku.

FOTO: Daily Mail / Screenshot

Engleski mediji jučer su pisali da bi Premiership prodaju kluba mogao odobriti u januaru, no čini se da će se stvar znatno ubrzati i da bi prodaja kluba mogla biti dogovorena već danas. Nakon što je objavljena vijest da je saudijska vlada riješila spor s BeIN-om, ključni ljudi tamošnjeg investicijskog fonda hitno su odletjeli u Newcastle gdje, prema pisanju Daily Maila, danas dovršavaju posao preuzimanja kluba.

“Ovo je kraj 14-godišnje vladavine Mike Ashleyja u Newcastleu. Posao će biti potvrđen i objavljen danas do kraja dana, a Ashley je tokom cijelog jučerašnjeg dana s advokatima rješavao detalje oko papirologije. Od novih vlasnika se očekuje da će se na posao baciti odmah po preuzimanju kluba”, piše Daily Mail.

Dođe li zaista do prodaje, Newcastle United imat će najbogatije vlasnike na svijetu. Saudijski javni investicijski fond težak je 320 milijardi funti. Usporedbe radi, vlasnik Manchester Cityja šeik Mansour težak je “samo” 23 milijarde dok Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, raspolaže sa 6.5 milijardi funti.