Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU4Business

Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini

Slika uz objavu (1)

Otvaranje konferencije planirano je u petak, 8. oktobra, u 10 sati

Na konferenciji “Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini”, koja se održava u Kupresu u okviru istoimenog projekta, bit će predstavljene aktualnosti iz drvnog sektora poput EU Green Deala, tržišnih kretanja, tehnološkog razvoja, digitalizacije i primjene inovacija, jačanja konkurentnosti sektora, te izvoznih potencijala.

Spomenuti projekt finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, a provode Privredna komora Federacije BiH, Drvni klaster Hercegovina, Tehnološki park Intera i Hera d.o.o.

Cilj konferencije je stvoriti preduslove za nove poslovne saradnje između domaćih i inostranih poduzetnika kao i razmijeniti iskustva, znanja i rješenja aktualnih problema, što bi u konačnici dodatno potaknulo razvoj sektora, saopćili su organizatori.

Projekat “Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini” doprinosi povećanju izvoza i održivom rastu u drvoprerađivačkom sektoru na području Hercegovine, s ciljem zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

Uz to, projekt podržava mala i srednja poduzeća u jačanju proizvodnje i primjeni inovativnih pristupa.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Ukupna vrijednost ovog projekta je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (sa 15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (sa 1,1 miliona eura).

Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Otvaranje konferencije planirano je u petak, 8. oktobra, u 10 sati.