nema izuzetaka

Zadić nakon pretresa kuća bliskih uposlenika kancelara: Ko misli da je pogrešno, može se žaliti

az1 (1)

Želimo osigurati da državno tužilaštvo može raditi neovisno o političkom utjecaju

Usred turbulencija oko pretresa kuća nekih od bliskih uposlenika austrijskog kancelara, sjedišta njegove partije ÖVP, kancelarija i Ministarstva finansija, austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) stala je na stranu istražitelja, piše Kronen Zeitung.

– Javno tužilaštvo ima zakonsku obavezu da ispita svaku sumnju i to uvijek čini dobro, temeljito i pravilno, rekla je Zadić u četvrtak u Luksemburgu prije sastanka sa svojim kolegama iz EU.

– Pretres uvijek slijedi ista pravila, naglasila je Zadić.

– Mora biti odobren od nezavisnog suda, ako taj sud smatra da bi pretres kuće mogao pomoći u rješavanju krivičnog djela. I to se dogodilo juče, rekla je austrijska ministrica pravde i dodala:

– Svako ko misli da su pretresi kuće pogrešno izvedeni, može se protiv toga žaliti.

– Sada je najvažnije osigurati stabilnost u zemlji i sveobuhvatno pojašnjenje. Želimo osigurati da državno tužilaštvo može raditi neovisno o političkom utjecaju, te da sada mogu mirno procijeniti pribavljeni podaci, bez političkih uticaja, poručila je Zadić.

Istraga o korupciji usmjerena na ured austrijskog konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza izazvala je krizu u njegovoj vladajućoj koaliciji sa Zelenim.

– Ne možemo se vratiti uobičajenim aktivnostima, sposobnost kancelara da djeluje je dovedena u pitanje – rekao je zastupnik Zelenih i vicekancelar Werner Kogler u saopćenju u četvrtak.

Istražitelji za borbu protiv korupcije su u srijedu pretražili urede Kurza i njegove vladajuće konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP), kao i Ministarstvo finansija i jedne medijske kuće, javlja dpa.

Prema Tužilaštvu za privredu i borbu protiv korupciju (WKSTA), postoje indicije da su se od aprila 2016. nadalje sredstva ministarstva finansija koristila za objavljivanje “isključivo stranački politički motivisanih, ponekad manipulisanih anketa jedne kompanije za istraživanje javnog mnijenja” u interesu Kurza, koji je tada bio ministar vanjskih poslova.

– To je poražavajuće – rekao je Kogler. Lider Zelenih najavio je razgovore sa svim strankama u parlamentu i sa austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Bellenom.

– Moramo raditi zajedno na stabilnosti i zato bih želio razgovarati o daljem toku djelovanja sa strankama – rekao je.

Opozicione stranke u parlamentu – socijaldemokrate, liberalna stranka Neos i krajnje desna FPOe – u srijedu su tražile ostavku Kurza.