Fudbal

NSBiH o događajima na Pecari: Nećemo biti slijepi na fašističke parole

18/05/2017

Iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) danas su uputili saopštenje u kojem reaguju na sinoćnje ponašanje publike na stadionu “Pecara“ tokom revanš utakmice finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Finale Kupa svake države je svečani čin. Izgleda da to jedino nije slučaj u našoj zemlji, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš meča finala Kupa, odigranog sinoć u Širokom Brijegu, navode iz N7FS BiH.

“Veliko finale, koje je trebalo da bude istinski praznik nogometa, pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i huliganizma, te ponižavajući odnos prema državnoj himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. N/FS BiH ne može i neće biti nijem i slijep na parole ‘Za dom spremni’, ‘Ubij baliju’ i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom. Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostujuće ekipe i zvanica prije utakmice od strane rukovodstva NK Široki Brijeg ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćin navijača“, piše u saopštenju N/FS BiH.

Dodaje se da će nadležni organi Saveza provesti propisani postupak i poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći egzaktan primjer koji su disciplinski organi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) proveli za slične situacije i događaje neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

“N/FS BiH će nastaviti odlučnu borbu za izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja, pa tako i za naredna finala Kupa BiH. Jer, Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas“, zaključuju iz bh. kuće fudbala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.