Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NGG “Za Čelik”: Otpor gašenju kluba sa Bilinog polja

celik-olimpic

Neformalna grupa građana “Za Čelik” oglasila se saopćenjem kojim nastoji upoznati javnost o „kontinuiranim naporima za očuvanje NK Čelik kroz otpor njegovom gašenju i borbom za novi statut kluba na demokratskim osnovama“.

Oni ukazuju na trenutno loše organizacijsko stanje u nogometnom klubu i ističu da žele „demokratski i transparentni Čelik“, jer imaju samo jedan cilj – spas kluba.

Strah od gašenja kluba je u Zenici je prisutan već duži niz godina, jer klub duguje više od deset miliona KM. NGG ukazuje da bi klub mogao djelovati u svom punom kapacitetu „potrebna mu je podrška članstva, navijača, Grada Zenice, ali i Zeničko-dobojskog kantona”.

– Novi sistem rada, ukoliko se usvoji predloženi novi Statut, neće moći funkcionisati bez zvanične institucionalne i finansijske podrške Grada Zenice – vapaj je „reformatorske grupe“, koja ističe da se “ne borimo protiv zvaničnog učešća grada već onog nezvaničnog – gdje odluke donose oni koji nisu izabrani na neku od zvaničnih funkcija, a raspolažu javnim sredstvima koje smo svi mi zajedno kao građani i porezni obveznici obezbijedili kroz svoje finansijske doprinose”.

Gradska uprava Zenice, navode, treba biti i više uključena u demokratskom oporavku kluba i novi statut se ne može usvojiti bez čvrste podrške Grada Zenice kroz vid zvaničnog dokumenta o budućoj saradnji i nastavku podrške.

– Samo novi statut nije rješenje i bez podrške Grada i viših institucija demokratski Čelik nema budućnost – navodi se u saopćenju NGG “Za Čelik”.