U Bihaću održani mirni protesti članova sindkata budžetskih korisnika USK-a

protest budzetskih korisnika u bihacu1

Sindikati budžetskih korisnika danas su u Bihaću organizirali jednosatni protestni skup, a nakon što jučerašnji susret predstavnika sindikata budžetskih korisnika Unsko-sanskog kantona (USK) i pregovaračkog tima Vlade tog kantona nije rezultirao povlačenjem odluke Vlade USK o smanjenju osnovice za obračun plaća za posljednja tri mjeseca ove godine.

– Mi smo juče bili spremni odgoditi ove proteste, samo da je Vlada zasjedala i da je povukla tu nezakonitu odluku. Do toga nije došlo i zato smo danas organizirali proteste kojima želimo uputiti poruku Vladi da nećemo odustati od svojih zahtjeva – izjavio je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Odluku Vlade o umanjenju osnovice, retroaktivno za posljednja tri mjeseca ove godine , nezakonitom smatraju i u Sindikatu policije.

protest budzetskih korisnika u bihacu

FOTO: RTV USK

– Želimo javno iskazati nezadovoljstvo ponašanjem Vlade USK. Da je bio minimum volje do ovoga danas ne bi došlo. Naši zahtjevi će sad biti prošireni i mi ćemo o tome upoznati Vladu – izjavio je Mahmut Alagić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije USK.

Sindikati traže povlačenje odluke o smanjenju osnovice za obračun plaća budžetskim korisnicima , a ogorčeni su zbog činjenice da ih Vlada nije konsultirala prilikom izrade Nacrta kantonalnog budžeta, te da nije ispoštovan njihov zahtjev o usklađivanju osnovice i koeficijenta za sve budžetske korisnike.

Podrška sindikatima Unsko-sanskog kantona stigla je i od kolega iz Sarajeva, a Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Sarajevskog kantona je stava da će se „Federacija BiH dići na noge da bi se zaštitila prava radnika u Unsko-sanskom kantonu“.

Ukoliko ni današnji protesti ne urode plodom, sindikati najavljuju radikalnije mjere, prije svih generalni štrajk, javlja RTV Cazin.