Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nijemci ljuti na legendu: Beckenbauer ne zaslužuje nadimak Kaiser

franz-beckenbauer

Većina Nijemaca vjeruje da legendarni Franz Beckenbauer više ne zaslužuje nadimak “Kaiser Franz”.

Ovakav stav preovladava u njemačkoj javnosti zbog novih navoda da je Beckenbauer uzeo novac za učešće u organizaciji Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, iako je rekao da je radio volonterski.

Prema anketi koju je objavio magazin Stern, od 1.200 ispitanika 55 odsto je navelo da Beckenbauerov nadimak ‘car’ više nije opravdan.

S druge strane, 35 odsto njh reklo je da čovjek koji je sa Njemačkom kao igrač (1974) ; i selektor (1990) osvojio Svjetsko prvenstvo zaslužuje takav nadimak, koji su mu dali mediji krajem šezdesetih godina prošlog vijeka.

Prošle sedmice magazin Spigel je objavio da je Beckenbauer dobio 5,5 miliona eura za učešće u organizaciji Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, iako je uvijek tvrdio da je taj posao obavljao volonterski.

Navodi se da mu je Fudbalski savez direktno uplatio novac koji je uzeo od donacija sponzora.

Nijemci bijesni: Beckenbauer oštetio Savez za 5,5 miliona eura

Taj slučaj nije u vezi sa istragom koja se vodi protiv Beckenbauera u sklopu dodjele Mundijala Njemačkoj, osim što mu je okrnjio imidž legende njemačkog fudbala.

Švicarsko tužilaštvo je krajem avgusta pokrenulo krivični postupak protiv Beckenbauera i dvojice bivših predsjednika Fudbalskog saveza Njemačke zbog navodne korupcije, pranja novca i zloupotreba u vezi s dodjelom Mundijala Njemačkoj.

Tokom finalnog glasanja Njemačka je sa 12:11 pobijedila Južnu Afriku i dodijeljeno joj je Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

Beckenbauer je prošlog oktobra priznao da je pogriješio tokom kandidature 2000. godine, ali je negirao da je kupio glasove.