Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sp u kataru

Nizozemci sigurni, Senegalci u zadnjem kolu preskočili Ekvador

koulibaly

Strijelci za Nizozemce bili su Gakpo u 26. minutu i de Jong u 49. minutu utakmice

Reprezentacija Senegala je pobjedom protiv Ekvadora, u direktnom obračunu za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru, napravila veliki uspjeh u 3. kolu grupne faze.

Ekvadoru je prije ove utakmice bio dovoljan i bod, dok je Senegalu samo pobjeda donosila plasman u narednu rundu takmičenja.

Na kraju rezultat je glasio 1:2, te se Senegal izborio za narednu rundu Svjetskog prvenstva.

U 42. minuti Hincapie je srušio Sarra u kaznenom prostoru Ekvadora, a glavni sudija pokazao je na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Sarr koji je pogodio s bijele tačke za vodstvo Senegala.

Otvaranje drugog poluvremena pripalo je igračima Ekvadora, no tek su u 67. minutu došli do poravnanja.

Loptu je nakon kornera u mrežu protivnika zakucao Moises Caicedo 1:1. Asistirao mu je Felix Torres.

No, kratko je trajalo slavlje Ekvadoraca. Tri minuta nakon izjednačenja Senegal je ponovo došao u vodstvo. Lopta se odbila od Valencije poslije ubačaja iz slobodnog udarca, došla do Koulibalyja, a kapiten Senegal ju je rutinski poslao u mrežu.

Senegal je tako postao prva afrička reprezenmtacija koja je pobijedila jednu južnoameričku na SP-u još od pobjede Kameruna protiv Kolumbije 1990. u Italiji. Afrikanci su tako prekinuli niz od 21 utakmice bez pobjede u duelu sa Južnoamerikancima (4 remija i 17 poraza).

U narednu rundu iz grupe A prošla je i Nizozemska koja je rutinskom pobjedom od 2:0 protiv domaćina Katara kao prvoplasirana prošla dalje.

Strijelci za Nizozemce bili su Gakpo u 26. minutu i de Jong u 49. minutu utakmice. Gakpo je tako stigao do trećeg gola na ovom Mundijalu. Zanimljivo, jedan je zabio lijevom, jedan desnom nogom i jedan glavom.

Ranije su osminu finala već nakon dva kola osigurali Francuska, Portugal i Brazil.

Grupa A

Večeras ćemo saznati još dva učesnika osmine finala. U grupi B igraju Engleska i Vels, te Iran i SAD. Englezima je dovoljan i remi za siguran prolaz, no on možda neće biti dovoljan za prvo mjesto.

U slučaju da završe kao drugi, Englezi bi u osmini finala otišli pravo na Nizozemce. Velšani ni s pobjedom nisu sigurni. Njima osim tri boda, za prolaz dalje, treba i remi u drugoj utakmici ove grupe ili baš uvjerljiva pobjeda protiv Engleza od barem četiri gola razlike.

Što se tiče duela Irana i SAD-a, i tu će jednoj ekipi vjerovatno biti dovoljan remi. U pitanju su Iranci. S druge strane, Amerikancima odgovara bilo kakva pobjeda.

Oba duela počinju od 20 sati.