Fudbal

reakcija slavnog golmana

Njemački mediji udarili po Neueru, on tvrdi da nije znao šta pjeva

13/07/2020

Ipak, snimke Neuera kako pjeva "Lijepa li si", ali i "Nek ti kušin bude stina", pokazuju da itekako dobro barata hrvatskim jezikom

Manuel Neuer reagovao je nakon što je zbog pjevanja pjesme Marka Prekovića Thompsona “Lijepa li si” na odmoru u Hrvatskoj izložen žestokim kritikama u svojoj domovini.

Njemački mediji posvetili su veliku pažnju Neuerovoj izvedbi Thompsonove pjesme:

“To je domoljubna pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi ‘Herceg Bosna’, kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg Bosne došli tako da su etnički očistili njen teritorij od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu. Tako nastala Herceg Bosna slavi se u pjesmi kao ‘srce ponosno’. To pjeva Marko Perković Thompson koji inače veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pjevanjem pjesme ‘Jasenovac i Gradiška Stara’, pjesme koja glorificira ubijanje Srba, Židova i Roma u navedenim koncentracijskim logorima ustaša, hrvatskih saveznika nacista u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga je Thompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko evropskih država”, objavili su njemački mediji.

Nakon što su ovakve rečenice, uz pitanja “Zna li uopšte Neuer šta pjeva i od koga?” dobile udarno mjesto u njemačkim medijima, oglasio se njemački velikan svjetskog nogometa, legenda Bayerna i Elfa:

“Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam ni znao šta pjevam ni od kojeg pjevača” stoji u njegovoj poruci koju su dobili Bild i Sport1.

Ipak, snimke Neuera kako pjeva “Lijepa li si”, ali i “Nek ti kušin bude stina”, pokazuju da itekako dobro barata hrvatskim jezikom…

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.