Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija slavnog golmana

Njemački mediji udarili po Neueru, on tvrdi da nije znao šta pjeva

neuer

Ipak, snimke Neuera kako pjeva “Lijepa li si”, ali i “Nek ti kušin bude stina”, pokazuju da itekako dobro barata hrvatskim jezikom

Manuel Neuer reagovao je nakon što je zbog pjevanja pjesme Marka Prekovića Thompsona “Lijepa li si” na odmoru u Hrvatskoj izložen žestokim kritikama u svojoj domovini.

Njemački mediji posvetili su veliku pažnju Neuerovoj izvedbi Thompsonove pjesme:

“To je domoljubna pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi ‘Herceg Bosna’, kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg Bosne došli tako da su etnički očistili njen teritorij od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu. Tako nastala Herceg Bosna slavi se u pjesmi kao ‘srce ponosno’. To pjeva Marko Perković Thompson koji inače veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pjevanjem pjesme ‘Jasenovac i Gradiška Stara’, pjesme koja glorificira ubijanje Srba, Židova i Roma u navedenim koncentracijskim logorima ustaša, hrvatskih saveznika nacista u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga je Thompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko evropskih država”, objavili su njemački mediji.

Nakon što su ovakve rečenice, uz pitanja “Zna li uopšte Neuer šta pjeva i od koga?” dobile udarno mjesto u njemačkim medijima, oglasio se njemački velikan svjetskog nogometa, legenda Bayerna i Elfa:

“Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam ni znao šta pjevam ni od kojeg pjevača” stoji u njegovoj poruci koju su dobili Bild i Sport1.

Ipak, snimke Neuera kako pjeva “Lijepa li si”, ali i “Nek ti kušin bude stina”, pokazuju da itekako dobro barata hrvatskim jezikom…