Fudbal

NK Čelik

NK Čelik: Odbijena ucjena gradonačelnika Kasumovića

12/02/2021

Podsjećaju kako je u nedavno usvojenom Nacrtu budžeta Zenice za 2021. godinu, bez obzira na pandemiju koronavirusa, predviđeno 1.400.000 KM više troškova za plate administracije

Nogometni klub Čelik Zenica oglasio se nakon jučerašnjeg sastanka na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji ih je, kako napominju, pozvao s ciljem da potpišu novi sporazum, jer je važeći “neodrživ za gradski budžet zbog finansijskih razloga”.

Podsjećaju da se Grad Zenica potpisanim sporazumom od 12. novembra 2020. godine, obavezao da će preuzeti finansiranje poreskog duga kluba po novom sporazumu s Poreznom upravom Fedracije Bosne i Hercegovine te da će do 25. u mjesecu za prethodni mjesec vršiti isplatu rata te da će do 10. u mjeseci na klupski račun “prebacivati prikupljena sredstva od poslovnih prostora u sklopu Stadiona Bilino polje”.

-Gradonačelnik je uslovio klub da se, zbog finansijskih problema s kojima se navodno susreće Gradska uprava, odrekne prihoda od poslovnih prostora i potpiše novi sporazum koji će podrazumijevati samo plaćanje reprograma te naglasio da će odbijanje takvog prijedloga rezultirati gubitkom ikakve podrške prema klubu.

Takva ucjena je odbijena i gradonačelniku je poručeno da do ponedjeljka, 15.02.2021., treba uplatiti sredstva od poslovnih prostora za januar (18.509,80 KM). U protivnom će klub dići tužbu, nakon čega je gradonačelnik demonstrativno napustio sastanak- ističe se u obavijesti objavljenoj na službenoj web-stranici nkcelik.ba.

Grad, napominju, nije izvršio prenos sredstava od poslovnih prostora pa je klub danas Gradskoj upravi poslao i opomenu zbog neplaćanja.

-Izražavamo šokiranost postupcima gradonačelnika i Gradske uprave, koja se upravo u vrijeme trajanja vrhunca pandemije koronavirusa obavezala na poštivanje navedenih odredbi koje, sada, navodno ne može poštivati zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa- ističu iz Čelika.

Podsjećaju kako je u nedavno usvojenom Nacrtu budžeta Zenice za 2021. godinu, bez obzira na pandemiju koronavirusa, predviđeno 1.400.000 KM više troškova za plate administracije u odnosu na prošle godine.

-Također, za nabavku sitnog invetara je predviđeno 80.000 KM više nego 2020. godine; troškovi prijevoza su uvećani za skoro 60.000 KM; na potrošnju struje se planira potrošiti 15.000 KM više nego što je predviđeno prošle godine, dok se, naprimjer, stavka ugovornih usluga uvećala za 400.000 KM, a transferi predstavnicama mjesnih zajednica za 50.000 KM- podvlače iz Čelika.

Zbog svega su, kako ističu, sigurni da provođenje preuzetih obaveza prema NK Čelik Zenica nije pitanje finansijskih mogućnosti, nego isključivo volje za spasom zeničkog simbola, koje očito nema. Zbog toga upozoravaju sve koji odlučuju o budžetu Grada Zenica za 2021. godinu da na sjednici Gradskog vijeća budu svjesni odgovornosti i posljedica koje će se desiti u slučaju neprovođenja sporazuma.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.