BiH

Izbor gradonačelnika

Pauza u radu Gradskog vijeća Mostara i dalje traje

12/02/2021

Za pobjedu u prva dva kruga izbora za gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna potpora većina nazočnih vijećnika

Desetominutna stanka koja je zatražena na početku nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara produžila se na više od 60 minuta.

Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika u kome su najviše glasova dobili Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), danas se trebao obaviti drugi i ako bude potrebno treći krug izbora, ali je na samom početku sjednice BH blok (SDP BiH, Naša stanka) zatražio stanku radi konzultacija vezano za njihov prijedlog da se uvede institut “rotirajućeg gradonačelnika”.

Vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) načelno su podržali tu ideju, dok su vijećnici HDZ-a BiH prijedlog ocijenili neozbiljnim.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Ivan Zelenika kazao je kako je nemoguće implementirati takvu odluku nakon što su već održani izbori po već utvrđenim pravilima.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” ima jedno vijećničko mjesto.

Za pobjedu u prva dva kruga izbora za gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna potpora većina nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik postaje mlađi kandidat.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.