Fudbal

FIFPRO

Nogometaši su na granicama izdržljivosti zbog “ludog rasporeda”

20/11/2020

Idealan broj utakmica u sezoni bio bi oko 50, međutim mnogi igraći imaju i po 70 nastupa

Nogometaši su na granicama izdržljivosti jer organizatori takmičenja pokušavaju stisnuti uobičajeni broj utakmica u kraće vremenski period nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Premda klupski treneri, selektori i igrači protestiraju, ni kontinentalni savezi ni domaće lige nisu voljni smanjiti broj utakmica kako bi ublažili mentalni i fizički stres glavnih aktera ovog sporta.

“Svi prepoznaju probleme, ali poduzimanje radnji je vrlo sporo”, rekao je glavni sekretar Međunarodne federacije profesionalnih nogometaša (FIFPRO) Jonas Baer-Hoffmann za Reuters.

Posljednja evropska sezona završila je sredinom avgusta, a nova je započela sredinom septembra, otprilike mjesec dana kasnije nego inače.

Grupna faza Lige prvaka, koja uključuje šest kola, igra se tokom osam sedmica umjesto uobičajena tri mjeseca, dok su u reprezentacije u septembru, oktobru i novembru imale po tri utakmice umjesto dvije.

“Ljudi se pitaju zašto je toliko ozljeda, no jednostavno je. Previše je utakmica i nemoguće se oporaviti. Bez odgovarajućeg slobodnog vremena, osobno sam imao samo 8 slobodnih dana, bez prave sezone i osim ludog rasporeda”, napisao je na Twitteru stoper hrvatske reprezentacije Dejan Lovren.

Nogometni stručnjaci smatraju kako je teško očekivati manji broj utakmica, realnije rješenje bilo bi ograničiti broj utakmica u kojima pojedini igrači mogu učestvovati tokom sezone.

“Treneri i igrači shvaćaju da ih neozbiljno shvaćanje zdravlja igrača košta iz sportske i komercijalne perspektive”, dodao je Baer-Hoffmann. “Ali ne možete očekivati da će vas tamo dovesti reforma takmičenja, teško je očekivati da će se izbaciti 20 utakmica iz kalendara.”

“Organizatori takmičenja i klubovi moraju se okupiti i razgovarati kako smanjiti opterećenje igraća,” dodao je glavni sekretar FIFPRO-a.

Idealan broj utakmica u sezoni bio bi oko 50, međutim mnogi igraći imaju i po 70 nastupa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.