Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pao s velike visine

Novi detalji nesreće: Emiliano Sala se nije utopio

sala avion

Nepotvrđeni signali s radara pokazuju kako se avion vjerovatno naglo uzdigao prije pada

Avion u kojem je poginuo Emiliano Sala pao je s velike visine u samo nekoliko sekundi nakon što se okrenuo za 180 stepeni. Istražitelji su također otkrili kako je let pronađen tridesetak metara dalje od posljednjeg očitanog signala s radara. To bi značilo da je let padao skoro ravnom putanjom.

Istražitelji nisu otkrili što je tačno uzrok pada aviona, a zna se kako je pilot David Ibbotson četiri minute prije pada zatražio slijetanje kako bi izbjegao loše vrijeme koje je uz oblake smanjilo vidljivost. Nepotvrđeni signali s radara pokazuju kako se avion vjerovatno naglo uzdigao prije pada.

Podsjetimo, Emiliano Sala nije se utopio, već je umro od ozljeda glave i trupa. Salino tijelo pronađeno je u avionu koji je lociran na dnu La Manchea nakon točno 17 dana potrage, a identificirali su ga po otisku prsta. Odmah je odvezen brodom u Englesku gdje je obavljena obdukcija kako bi se saznao uzrok smrti. Zbog jačine pada, nesretnom Argentincu nije bilo spasa jer je zaradio ozljede koje su ga koštale života.

Pilot još nije pronađen

Emiliano Sala pokopan je 16. februara u rodnom Santa Feu u Argentini. Okupilo se više od 3 i pol hiljade ljudi, uglavnom Salinih sumještana te obitelji i poznanika. Oni su ispratili Salu ‘na vječni počinak’, ali porodica pilota koji je bio u avionu sa argentinskim nogometašem to još ne može napraviti.

Za tijelom Davida Ibbotsona još se uvijek traga. Nakon što su mnogi poznati sportaši prikupili novac kojim se platila istraga u kojoj je pronađeno tijelo argentinskog nogometaša, Nova istraga trebala bi početi ove sedmice, nakon što je su putem online crowdfunding kampanje prikupili više od 280 000 eura.

“Ubili su Salu”

Jedan od najglasnijih na sprovodu bio je Salin rođak Matias Gatti koji je izjavio kako je argentinski napadač ubijen.

– Bilo je tu puno nepravilnosti. Sve je učinjeno loše i obvezali su ga da uđe u taj avion. Postao je važna figura i ostavili su ga samog, niko ga nije u tom poslu predstavljao. Ubili su Emiliana! – rekao je Gatti, a prenosi Marca.

– Sve se mora istražiti jer postoje mnoge nepravilnosti. Trebali su malo više paziti i natjerati ga da putuje drugim zrakoplovom – smatra Gatti, ali mala je to utjeha Salinoj porodici.