Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

katalonski SPort

Novinari tvrde da je Barca dobro postupila što je dala Messiju “faraonski” ugovor

messi

Zaključak koji nije uzeo u obzir tekuću sezonu jer za nju još ne postoje podaci je sljedeći: Messi je Barcelonu koštao 383 miliona eura, a klubu je zaradio 619 miliona eura u istom periodu. Jednostavnom matematikom jasno je kako je Barcelona s Messijem u plusu od 236 miliona eura

Španski list El Mundo prije dva dana objavio je dosad nepoznate detalje iz nevjerovatnog ugovora koji Messi ima s Barcelonom.

El Mundova ekskluziva podigla je jako puno prašine u Španiji. List je objavio preslike dokumenata iz ugovora prema kojima Messi godišnje zarađuje 138 miliona eura bruto. Za potpis tog ugovora dobio je 115.2 miliona eura i još 78 miliona dobit će kao bonus za lojalnost. Taj bonus ostvario je dosad u iznosu od 92 posto.

Ponajbolji igrač svijeta će Barcelonu za trajanja svojeg zadnjeg četverogodišnjeg ugovora stajati ukupno čak 555 miliona eura, što je, u vrijeme globalne krize, Barceloni ozbiljan teret. Ipak, ne toliki da se Messija može kriviti za bankrot kluba.

Matematika na strani Messija

Barem ako je vjerovati studiji koju su napravili Marc Ciria iz kompanije Diagonal Inversiones, Josep Fabra kao financijer i Ivan Cabeza kao ekonomist.

Njih trojica su izračunali koliko je tačno Lionel Messi koštao Barcelonu od trenutka kad je 2017. godine potpisao trenutni ugovor pa sve do danas. Studiju je objavio katalonski Sport.

Zaključak koji nije uzeo u obzir tekuću sezonu jer za nju još ne postoje podaci je sljedeći: Messi je Barcelonu koštao 383 miliona eura, a klubu je zaradio 619 miliona eura u istom periodu. Jednostavnom matematikom jasno je kako je Barcelona s Messijem u plusu od 236 miliona eura.

Studija dodaje i zaključak je da je novac koji Messi generira kao igrač kluba otprilike 30% godišnjih prihoda kluba. Naravno, svakako treba napomenuti da je kompanija koja je provela studiju otprije partner kluba pa se njene zaključke treba uzeti s rezervom zbog moguće pristranosti.

Ciria je pojasnio studiju

Katalonski Sport objavio je video u kojem je Ciria objasnio na koji je tačno način napravljen izračun koji je pokazao tako pozitivne brojke za Barcelonu.

“Postoji više mogućih metodologija, a treba uzeti u obzir i da niko nema sve informacije iz kluba, ali jasno je u kojoj mjeri je Messi nositelj franšize. On je središte klupskog poslovanja. Kako stvarate takvu vrstu poslovanja? Zabijanjem golova”, govori Ciria pa dodaje:

“Postoje sponzorski ugovori koji su ogromni, a s Messijem imaju cijenu koju bez njega nikad ne bi mogli postići. Kad se tome doda mjerljivi prihod od ulaznica, marketinga općenito i dresova (osam od deset koje Barcelona proda su Messijevi), matematika postane jasna.”