Fudbal

predat izvještaj

Objavljen identitet osumnjičenih za upućivanje prijetnji predsjedniku NSBiH

20/06/2022

Ukoliko se dokaže krivica za ovo krivično djelo, zaprijećena je zatvorska kazna

Nakon što je danas objavljena informacija da je MUP RS Okružnom sudu u Banjoj Luci predao izvještaj protiv pet osoba osumnjičenih da su prijetile Vici Zeljkoviću, predsjedniku NS BiH, sada su obznanjena i njihova imena.

Riječ je o šest osoba iz Sarajeva, Mostara i Brčkog, pišu Nezavisne. Oni su osumnjičene da su putem telefona i koristeći društvene mreže i aplikacije Viber i Facebook Messenger te SMS, navodno uputile više prijetećih poruka prvom čovjeku bh. kuće fudbala, sa sadržajem da će ga ubiti i povrijediti.

Prema saznanjima “Glasa Srpske” riječ je o Adisu Rahimiću i Murisu Đipi iz Sarajeva, Mehmedu Mačkiću, Dini Kresi iz Mostara, te Teu Bojčiću iz Mostara i Mirzi Tursunoviću iz Brčkog, prenose Nezavisne novine.

“Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv lica A.R., M.M., M.Đ., D.K., M.T. i T.B. zbog sumnje da su počinila krivična djela ugrožavanje sigurnosti. A.R. M.M. i M.Đ. su osumnjičeni da su 22. septembra 2021. godine, a D.K. M.T. i T.B. dan kasnije, putem društvenih mreža i putem mobilnog telefona uputili poruke prijetećeg sadržaja licu iz Banjaluke”, navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Ukoliko se dokaže krivica za ovo krivično djelo, zaprijećena je zatvorska kazna.

Vico Zeljković je 23. septembra prošle godine obavijestio javnost i nadležne organe da su mu stigle prijeteće poruke nakon dešavanja na utakmici M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine između Veleža i Borca u Mostaru. Susret je prekinut nakon što su domaći navijači izazvali incident i utrčali na teren te tom prilikom napali fudbalere i čelnike Fudbalskog kluba Borac.

Nasilje je nastavljeno i nakon utakmice u kasnim večernjim satima napadom i jurenjem sudija u tunelu kod Mostara, kada im je zapaljen automobil. Disciplinska komisija N/FS BiH zbog loše organizacije kaznila je Velež oduzimanjem tri boda i sa šest utakmica suspenzije stadiona “Rođeni”. Mostarci su platili i novčanu kaznu od 10.000 KM, dok je predsjedniku Veleža Šemsudinu Hasiću zabranjeno obavljanje funkcija u fudbalu na dvije godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.