Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deloitte

Objavljena lista najbogatijih klubova na svijetu

real madrid 443

Madriđani su prvi klub koji je uspio prebaciti preko 750 miliona eura zarade u jednoj sezoni

Konsultantska kuća Deloitte već 22. godinu zaredom objavljuje listu najbogatijih klubova na svijetu uzimajući pritom u obzir prihode od takmičenja u kojima ekipe sudjeluju, sponzorske ugovore itd.

Real Madrid tako je 12. put završio na prvom mjestu, sa zaradom od 665 miliona funti, što je za 85 miliona više u odnosu na sezonu 2016./17. Madriđani su prvi klub koji je uspio prebaciti preko 750 miliona eura zarade u jednoj sezoni i to nakon što su treći put uzastopno, a četvrti u pet godina osvojili trofej Lige prvaka.

Drugi najbogatiji klub na svijetu je Barcelona sa zaradom od 611 miliona funti, što je povećanje za 50 miliona u odnosu na sezonu ranije. Razlog tome je sponzorski ugovor koji je katalonski klub potpisao s japanskom firmom Rakuten.

Engleski velikan Manchester United dugo je bio na vrhu ove prestižne ljestvice, ali je sada pao na treće mjesto. Klub s Old Trafforda ostvario je zaradu od “tek” 581 miliona funti, što je za 8,8 miliona manje u odnosu na sezonu kada je osvojio Europa ligu.

Slijede Bayern München, Manchester City, PSG, Liverpool, Chelsea, Arsenal i drugi.

Vrijedi istaknuti i da je ukupna zarada 20 najbogatijih klubova Evrope porasla za šest posto u odnosu na prethodnu sezonu jer su klubovi utržili čak 7,4 milijarde funti.