Fudbal

Oko 3.000 Zeničana u protestnoj šetnji protiv gašenja NK Čelik

27/02/2016

Više od 3.000 navijača Nogometnog kluba Čelik te građana Zenice okupilo se danas na protestnoj šetnji protiv gašenja ovog zeničkog kluba, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirnu protestnu šetnju inicirali su članovi Neformalne grupe građana “Za Čelik” te Udruženje građana “Robijaši 1988” kako bi pokazali nezadovoljstvo. Članovi ovih udruženja predložili su novi statut kluba koji još uvijek nije usvojen i zatražili reprogram duga koji Čelik ima kako bi se ovaj klub vratilo na staze stare slave.

Tarik Ajanović, član NG “Za Čelik”, rekao je kako se ne smije ugasiti nogometni klub koji iza sebe ima 70 godina tradicije.

“Vidite, već godinu dana predlažemo nešto što je održivo, časno i nema skrivenih interesa i daje nam šansu i da u narednih 20 godina doživimo nešto, i da ovaj naš klub ne bude u situaciji kao danas. Do sada su nas kupovali rezultatima i polurezultatima i ništa se nije promijenilo. Nas su ucijenjivali, nudili su nam funkcije, smatrali su nas naivnim i glupima. Dok god smo svi zajedno, dok se borimo za časnu ideju, dotad ćemo i spasiti klub. Rješenja su na stolu i ne želimo da se naš klub ugasi”, rekao je Ajanović.

Dodao je kako gašenje kluba nije opcija, jer bi to značilo da bi se ugasio simbol grada Zenice te 70 godina žrtve, ljubavi i tradicije.

Zeničani vole svoj klub

Vladan Popović, predstavnik navijača zeničkog kluba, rekao je kako su se na protestnoj šetnji okupili ljudi koji vole NK Čelik bez obzira na nacionalnost, godine ili pol i da svi imaju jedan cilj.

“Danas smo ovdje svi zbog iste stvari, a to je spas NK Čelik. Okupili smo se da pokažemo koliko ovaj grad voli svoj klub i da je nedopustivo da se ugasi. Ovom protestnom šetnjom danas pokazat ćemo ljudima koji su doveli Čelik do ovoga da imaju vremena da poprave ono što su pokvarili i da je nedopustivo da se ovo nastavi. Naša rješenja su na stolu i želimo da se ona usvoje, to su reprogram duga i novi statut i da se ‘Čelik’ vrati na staze stare slave i u vrh bh. nogometa. Ne smijemo dopustiti da se klub ugasi i ne damo Čelik”, izjavio je Popović.

Učesnici mirne protestne šetnje okupili su se na Trgu Alije Izetbegovića, u samom centru grada, odakle su u tišini krenuli glavnim gradskim ulicama prema stadionu “Bilino polje”. Dolaskom na jedan od kružnih tokova na Zeničkom bulevaru, nedaleko od stadiona “Bilino polje”, doma zeničkog kluba, počelo je navijanje te su se svi učesnici uputili ka stadionu, gdje su ih pred istočnom tribinom pozdravili igrači ovog nogometnog kluba koji danas igraju susret Premijer lige.

Navijači su se zatim uputili ka prostoru iza južne tribine gdje su skandiranjem tražili odlazak sadašnjih članova skupštine koji koče usvajanje novog statuta i ispunjavanja zahtjeva koje su navijači postavili pred njih, odnosno reprogram duga i usvajanje novog statuta čime bi se spriječilo gašenje zeničkog kluba.

Rezultati nisu najbitniji

Zenički Čelik je u dugovima zbog lošeg vođenja kluba, te je prije godinu dana pokrenuta inicijativa o usvajanju novog statuta ovog kluba te reprogram duga, a navijači su složni da rezultati trenutno nisu najbitniji i da ni ispadanje u nižu ligu ne bi bio problem ukoliko bi se klub spasio.

Zenički “Robijaši” posljednjih godinu dana južnu tribinu drže praznom u znak bojkota rada onih koji vode ovaj klub.

Danađnji protesti počeli su u simboličnih “pet do dvanaest”, čime su navijači željeli poslati upozorenje da je za spas zeničkog kluba upravo ostalo malo vremena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.