Globus

U Podgorici obilježena godišnjica zločina u Štrpcima

27/02/2016

U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore u Podgorici je, u Spomen-parku na Pobrežju, položeno cvijeće u čast žrtvama otmice u Šrpcima od prije 23 godine, javlja Anadolu Agency.

Danas se navršavaju 23 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Predsjednik Foruma Husein Ceno Tuzović, koji je predvodio delegaciju Foruma Bošnjaka Crne Gore, podsjetio je da je na današnji dan oteto 18 putnika sa muslimanskim imenom i prezimenom, sa kojima je kao devetnaesti putnik bio Tomo Buzov, rezervni kapetan JNA.

strpci 1

„Buzov je, protiveći se odvođenju putnika iz voza, platio svojim životom. Projekat za ovaj zločin pripremljen je u Beogradu. Na poleđini voznih karata bila su upisana samo imena muslimana. Sve je to pratila novinarka iz Novog Sada, čije ime u ovom trenutku nije vrijedno pominjati. Nakon što je pratila šta se sve dešava u vozu i van voza, iz Podgorice je nalogodavcima saopštila da je posao uspješno obavljen“, istakao je Tuzović, i poručio: „Ne ponovilo se, ali i ne zaboravlja se.“

Obilježavanju godišnjice zločina u Štrpcima prisustvovali su brojni predstavnici političkih partija, udruženja, kao i građani Podgorice.

Za zločin u Štrpcima do sada je pravosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević. U sudskom postupku koji je protiv njega vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz istog izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mjestu Prelovo kod Višegrada.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine u selu Sjedača na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim tijelima i dalje traga.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade, Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi, te Gojko Lukić, brat Milana Lukića. U Srbiji se povodom ovog zločina vodi istraga pokrenuta u decembru 2014. godine. Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo je u martu 2015. godine optužnicu protiv pet lica, međutim tu optužnicu sud do danas nije potvrdio, već je nekoliko puta vraćao TRZ-u na dopunu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.