Belenenses

Omicron soj virusa “poharao” nogometni klub, zaraženo 13 igrača

Belenenses

Pretpostavlja se da je varijantu omicron “donio” južnoafrički fudbaler Cafu Phete, koji igra za Belenenses, a koji se vratio u Portugal 22. novembra nakon što je igrao utakmice za reprezentaciju

Nakon što je prije dva dana u Portugalu prekinuta utakmica između Belenensesa i Benfice, utvrđeno je da je čak kod 13 nogometaša domaće ekipe zabilježena omicron varijanta koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Nacionalnog instituta za zdravlje (INSA) Ricardo Jorge rekao je danas da je utakmica prekinuta zbog velikog broja zaraženih koronavirusom u domaćem timu.

Jorge je rekao kako je nakon završenih analiza utvrđeno da je 13 nogometaša domaćeg tima pozitivno na COVID-19, te kako je riječ o novoj omicron varijanti.

Navedeno je, također, kako je riječ o prvim slučajevima omicron varijante koji su zabilježeni na području Portugala.

Otkriveno je da je južnoafrički fudbaler Cafu Phete, koji igra za Belenenses, vratio u Portugal 22. novembra nakon što je igrao utakmice za reprezentaciju.

Utakmica Belenenses-Benfica, odigrana proteklog vikenda u Prvoj portugalskoj ligi, prekinuta je u 48. minuti zbog zaraženih koronavirusom u domaćoj ekipi.

Belenenses je na teren izašao s devet igrača, a kada se taj broj u drugom poluvremenu smanjio na šest, sudac je odlučio prekinuti utakmicu.