Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

france football

Ko će večeras dobiti “Zlatnu loptu”: Čini se da nema dileme

lewandowski-salihamidzic

Kada su favoriti za osvajanje Zlatne lopte u pitanju, ostala su čini se samo dva imena, ako ne i jedno

Najpoznatija individualna nogometna nagrada, Ballon d'Or ili Zlatna lopta, bit će dodijeljena večeras na gala večeri u Parizu koja počinje oko 20:30. Nagrada magazina France Football dodjeljuje se od 1956. godine, a prošle godine zbog pandemije koja je uzrokovala i velike probleme u nogometu nije dodijeljena.

Osim Zlatne lopte za najboljeg nogometaša i nogometašicu, dodijelit će se nagrada Kopa za najboljeg mladog nogometaša te nagrada Jašin za najboljeg golmana.

Kada su favoriti za osvajanje Zlatne lopte u pitanju, ostala su čini se samo dva imena, ako ne i jedno.

Lionel Messi i Robert Lewandowski od početka su bili dva najizglednija kandidata za ovogodišnju nagradu, no iz brojnih izvora stižu glasine kako će večeras Argentinac i sedmi put u karijeri podići ovaj trofej.

Iako za to potvrde još nema, mediji diljem Evrope prenose informacije prema kojima je Messi prije nekoliko dana obavijestio prijatelje i rodbinu o dobitku nagrade te je već obavio tradicionalni intervju za France Football.

Neki izvori govore i kako je Messi premoćno pobijedio u glasanju 50 novinara iz cijelog svijeta koji su kandidatima davali šest, četiri, tri, dva ili jedan bod. U glasanju se uzimaju u obzir brojni kriteriji poput osvojenih trofeja, individualnog učinka nogometaša poput broja golova i asistencija, uticaj na ekipu, osobine vođe i slično.

Ako se sve ove glasine kao i obično pokažu istinitima, Lionel Messi će večeras osvojiti svoju sedmu Zlatnu loptu, drugu u nizu nakon 2019. godine.

Iza njega bi po broju ovih nagrada ostao Cristiano Ronaldo na pet titula najboljeg na svijetu.

Hrvat Luka Modrić bi tako ostao jedini u eri dvojice najboljih nogometaša današnjice koji je osvojio Zlatnu loptu u zadnjih 13 godina, a da nije ni Ronaldo ni Messi.

Aduti Messija i Lewandowskog

Messi je ove godine kao kapiten osvojio Copa Americu, svoj prvi veliki trofej s reprezentacijom nakon što je igrao finale Svjetskog prvenstva koje je Argentina izgubila u produžetku od Njemačke 2014. godine, te nakon čak tri finala Cope.

To je prvi naslov Argentine još od 1993. godine, a Messi je na njemu bio najbolji strijelac uz Kolumbijca Luisa Diaza s četiri pogotka. No, Messi je upisao čak pet asistencija čime je učestvovao u devet od 13 golova Argentine te je zasluženo proglašen igračem turnira koji se održao u Brazilu.

Također, karijeru je u Barceloni završio s čak 30 pogodaka u prvenstvu čime se okrunio titulom najboljeg strijelca La lige. Ove sezonu mu baš i ne ide u dresu PSG-a.

Mnogi su razočarani vijestima o Messijevom trijumfu. Razlog je Robert Lewandowski, čovjek kojem je prošle godine učinjena nepravda zbog toga što nije dodijeljena nagrada za 2020. godinu.

Poljski napadač sigurno bi uzeo Zlatnu loptu zbog osvajanja Lige prvaka i dvostruke krune u Njemačkoj s Bayernom, baš kao što je osvojio FIFA-inu nagradu The Best za najboljeg igrača godine.

I ove je godine napadač Bayerna bio u fenomenalnoj formi, no ipak se nije okrunio nekim velikim naslovom te s reprezentacijom nije daleko dogurao na Euru.

Briljira u novoj sezoni s devet pogodaka u Ligi prvaka te čak 14 golova u 13 utakmica odigranih u Bundesligi, no ipak su dostignuća na kraju prošle sezone i tokom ljeta ta koja presuđuju u ovakvim izborima.