Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Organizatori EURO 2016: Platini će biti naš gost

platini

Michel Platini, suspendovani bivši predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) biće gost organizatora i Fudbalskog saveza Francuske na EURO 2016 ovog ljeta, potvrdio je predsjednik turnira Jacques Lambert, javlja Anadolu Agency (AA).

Platiniju je Etički komitet Svjetske fudbalske federacije (FIFA) izrekao šestogodišnju zabranu obavljanja bilo kakvih aktivnosti vezanih za fudbal zbog „nelojalnog plaćanja“ na njegov račun 2011. godine od Seppa Blattera, tadašnjeg predsjednika FIFA-e. I Blatter je iz istog razloga dobio šestogodišnju suspenziju.

Platini je uložio žalbu Arbitražnom sudu za sport, ali je kazao da je skeptičan kada je pitanju promjena odluke Etičkog komiteta FIFA-e.

Ipak, Lambert insistira da Platini, koji je nedavno EURO 2016 opisa kao svoje dijete, dobije toplu dobrodošlicu tokom Evropskog prvenstva, koje će se održati od 10. juna do 10. jula ove godine.

„Uvijek smo radili zajedno. Naravno, u ovom trenutku Platini je spriječen da obavlja svoju funkciju, ali to ga sprečava da svaki dan prati kako teku pripreme za turnir. Hoće li se Michel vratiti na mjesto predsjednika UEFA-e i nastaviti da obavlja svoj posao, to ćemo vidjeti. Ukoliko se to i ne dogodi, on će biti moj i gost francuske federacije na EURO-u, tako da će biti prisutan“, rekao je Lambert za francuske medije.

EURO 2016 otvoriće domaćin Francuska 10. juna utakmicom protiv Rumunije na „Stade de Franceu“.