Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji spektakularne pljačke u Banjoj Luci

sector-security-pljacka

Članovi grupe kojoj je na teret stavljena spektakularna pljačka oko 617.000 maraka mjesec prije te akcije krstarili su autoputem Banjaluka-Gradiška i pratili kretanje specijalizovanih vozila za prevoz novca “Sektor sekjuritija”, a važne informacije u sklapanju plana dao im je radnik te agencije Danijel Kuzmić.

Pljačka je izvršena 22. septembra prošle godine, a za nju Specijalno tužilaštvo RS tereti petoricu pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i dvojicu njihovih saradnika. Optužnica, koja je u posjedu “Glasa Srpske” i u kojoj se nalaze najsitniji detalji planiranja i izvršenja pljačke, podignuta je protiv specijalaca Vladana Malića (33) i Gorana Paraša (28) iz Banjaluke i Aleksandra Popovića (29) iz Kotora Varoša, te suvlasnika banjalučke auto-kuće “Kvatro” Olega Bande (32).

Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, te radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša, koji su takođe osumnjičeni za učešće u pljački, nisu obuhvaćeni optužnicom, jer su sa tužilaštvom zaključili sporazum o priznanju krivice i biće svjedoci saradnici.

Vrbovanje radnika “Sektor sekjuritija”

Istražioci su otkrili da je pljačka pripremana mjesecima i da je Popović vrbovao Kuzmića kako bi im obezbijedio informacije o transportu novca. Popović je molio Kuzmića da mu javi kada iz Unikredit banke u Banjaluci krene transport veće količine novca koji obezbjeđuje “Sektor sekjuriti”. Za informacije mu je ponudio veću sumu novca što je Kuzmić prihvatio i počeo da prikuplja informacije u vezi sa transportom novca.

“Kuzmić je Popoviću prenio sve što je znao u vezi sa transportom novca i koliko ljudi učestvuje u transportu”, navedeno je u optužnici.

Popović se prije pljačke sastao sa Kuzmićem i rekao mu da SMS porukom javi kada novac krene iz Unikredit banke, a dogovorena šifra glasila je “Ljubavi krenula sam”. Tu poruku u “audiju A6″ nabavljenom za izvršenje pljačke na vijaduktu iznad autoputa Popović, Malić, Paraš, Inđić i Banda čekali su od četiri časa ujutro. Kuzmić je oko podne poslao poruku Popoviću. Kada je naišla kolona vozila “Sektor sekjuritija” počeli su da ih prate, presreli su ih i napali paljbom iz automatskih pušaka. Savladali su radnike “Sektor sekjuritija” i primorali ih da im otvore kofere u kojima je bio novac. Ogromnu količinu novca strpali su u torbu i zatim se dali u bijeg.

Bijeg i skrivanje tragova

“Audijem” su se uputili u pravcu Gradiške da bi automobil ostavili u selu Baraji. Banda, koji je vozio, poprskao je unutrašnjost automobila sprejem radi uklanjanja tragova, ali su oni ipak ostali, dok su “audi” prekrili platnom. Bijeg su nastavili pješice prema planini Kozari.

“Cijelu noć su hodali šumom. Novac iz torbe prebacili su u rančeve, a praznu torbu sakrili. Banda je zakopao i svih pet automatskih pušaka koje su koristili u pljački. Prespavali su u šumi, a u zoru nastavili kretanje”, otkrili su istražioci.

Novac su kasnije sakrili u šumi u blizini jedne kuće, a kada je pao mrak presvukli su se iz maskirne u civilnu odjeću.

I tu noć su pješačili, a pred zoru su stigli u banjalučko naselje Tunjice odakle je Malić uz pomoć poznanika organizovao prevoz do Banjaluke.

Malić je nakon nekoliko dana otišao po sakriveni novac koji su podijelili na dijelove koje su uzeli Malić i Paraš, i sakrili ga čekajući da prođe neko vrijeme prije podjele. Paraš i Malić su u međuvremenu dali Janjuzu i Inđiću manje iznose novca.

Isplata Kuzmiću

Aleksandar Popović je nekoliko dana poslije pljačke u svom automobilu na čijem je zadnjem sjedištu bio novac, dao Danijelu Kuzmiću dio novca. Objasnio mu je da mu ne može dati sve što je obećao jer nije bilo sve po planu. Kuzmić je od tog novca kupio “audi A4″.