Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuda zbog homofobnog transparenta navijača Sarajeva

trans-horde1111

Piara Powar, izvršni direktor kampanje “Stop rasizmu u nogometu” osudio je homofobni transparent koji je bio među navijačima FK Sarajevo (Horde zla) tokom 105. derbija odigranom u subotu 16. maja na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Veliki transparent “17.5. je Međunarodni dan borbe protiv homofobije. U čast sutrašnjeg praznika vašeg, napušite se dobro k… našeg” istaknut je na sjevernoj tribni, a iako je na utakmici bio veliki broj policajaca i drugih organa reda niko nije reagirao niti uklonio transparent.

Powar osuđuje postupke navijača i poziva bh. vlasti da djeluju.

– Ova koreografija je bila jedna od najgorih koja prikazuje homofobiju, i to je ponos za ljude koji su odgovorni za to, ali to također može značiti i prekretni trenutak – rekao je Powar.

Powar je također kazao da su pravila nogometa jasna i da nema mjesta za bilo kakvu diskriminaciju te će se obratiti i Nogometnom savezu BiH i bh. vlastima kako bi počinioci bili adekvatno kažnjeni.

– Nacionalni sportski događaji ne mogu biti sredstvo širenja mržnje, a ljudi u Sarajevu znaju bolje od većine drugih šta je mržnja – kazao je Powar.