Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužan dan za "jorgandžije"

Ovako danas izgleda legendarni stadion Vicente Calderon (FOTO)

3fbb0098-7ae4-4715-987a-48a614214a43

Španski klub je prije dvije godine dobio novi, puno moderniji dom Wanda Metropolitano, ali su navijači ostali vezani za mjesto koje je postojalo 53 godine

Tužan dan za sve navijače Atletico Madrida. Njihov stadion Vicente Calderon otišao je u prah, ostao je tek dio jedne tribine njihovog hrama nogometa.

Španski klub je prije dvije godine dobio novi, puno moderniji dom Wanda Metropolitano, ali su navijači ostali vezani za mjesto koje je postojalo 53 godine.

Mjesecima su se iseljavali lokali, kafići i trgovine s Calderona, a četvrt Arganzuela u kojoj se nalazi pusta je otkako ondje ne igra Atletico. Nakon više od pola stoljeća taj kraj je utihnuo.

Zato je danas samo jedna fotografija starog stadiona izazvala uspomene i tugu kod navijača.

Vicente Calderon je otvoren 2. oktobra 1966. godine, a ime je dobio po predsjedniku kluba. Stadion je renoviran 1972. i 1982, a zatvoren 2017. godine. Projektirali su ga arhitekti Javier Barroso, Miguel Ángel i García Lomas. Zanimljivo, na njemu je reprezentacija Španije od 1972. do 2014. odigrala 11 utakmica i nijednom nije izgubila, uz osam pobjeda i tri remija. Također, Calderon je bio domaćin u tri utakmice grupne faze Svjetskog prvenstva 1982.

Atletico je na Calderonu osvojio šest naslova španskog prvaka od ukupno 10, koliko ih ima. Ondje je uzeo i sedam trofeja Kupa kralja, tri Europa lige i isto toliko europskih Superkupova, dva španska Superkupa te Interkontinentalni kup.