Ovako je Mascherano primio vijest o godini dana zatvora

mascherano

Javier Mascherano, inače nogometaš Barcelone i argentinske reprezentacije, u četvrtak je osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza, ali kaznu ipak neće odslužiti s obzirom da je postigao dogovor sa španskim vlastima.

Sud je utvrdio kako je Argentinac 2011. i 2012. godine utajio čak milion i pol eura. Macherano je na sudu priznao krivicu i presuđena mu je godinu dana zatvora. Ipak, u konačnicio je ipak izbjegao zatvor s obzirom kako se nagodio s poreznim organima, te će samo uplatiti novčanu kaznu od 815.000 eura, dug od 1.5 miliona eura, uz kamatu od 200 hiljade eura. U Španiji se, inače, kazne zatvora do dvije godine obično ne provode.

“Postigao sam dogovor s poreznicima i taj slučaj je za mene završen. Ja sam sportista i ne znam ništa o porezima i pravnim stvarima, pa sam se oslanjao na ljude, koji su me očito pogrešno savjetovali”, kazao je Mascherano.

https://youtu.be/02D0sv221oo

Da čitava priča bude zanimljivija kamerama je ulaz u sudnicu bio zabranjen, ali je u javnost ipak procurila snimka izricanja presude Barcinom Argentincu.