Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paddy Crerand se prisjetio duela Manchester Uniteda protiv Sarajeva

01

Fudbalski klub Sarajevo odigrao je mnogo velikih utakmica u svojoj dosadašnjoj historiji, a neke od najvećih bile su dueli protiv slavnog engleskog kluba Manchester Uniteda. Bordo klub sastao se s engleskim velikanom u sezoni 1967./68., nakon što su igrači Sarajeva u prethodnoj sezoni osvojili prvu šampionsku titulu prvaka tadašnje Jugoslavije.

Nakon sigurnih 3:1 i eliminacije Olimpijakosa (Nikozija), žrijeb je htio da naredni protivnik Sarajeva bude slavni United. Prvi meč, zakazan za 15. novembar 1967. godine, predstavljao je istinski fudbalski praznik u gradu na Miljacki.

Sarajevo je nastupilo u sastavu: Muftić, Fazlagić, Blažević, Jesenković, Vujović, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić, a utakmica na ”Koševu”, koja je igrana pred 40.000 navijača, završena je rezultatom 0:0, saopćeno je iz FK Sarajevo.

Za slavni klub iz Engleske nastupilo je mnoštvo velikih fudbalskih imena, a jedan od njih je Paddy Crerand, igrač koji je odigrao više od 300 utakmica za United i koji je nastupio u obje utakmice protiv Fudbalskog kluba Sarajevo. U razgovoru za klupski TV, on se prisjetio duela protiv Bordo kluba.

– Nakon leta za Beč, uslijedila je petosatna vožnja do Sarajeva, gdje su ljudi bili izvrsni. Sjajno je bilo biti tu, bili su dobra ekipa, čvrsta. Završili smo remijem bez golova i morali smo odigrati izuzetno dobro kako bi to uspjeli. Nismo znali kako su bili dobra ekipa i to je iznenađenje koje dobiješ igrajući protiv klubova iz drugih dijelova Evrope – kazao je Crerand, osvrnuvši se potom na uzvratnu utakmicu, u kojoj je ”Bordo” klub poražen na stadionu Old Trafford rezultatom 2:1.

– Da Sarajevo nije imalo isključenog igrača, bilo bi drugačije. Vratili smo se i pobijedili na Old Traffordu rezultatom 2:1, ali je bila teška utakmica. Dogurali smo do finala, ali mislim, od svih utakmica koje smo odigrali, utakmice protiv Sarajeva su bile dvije najteže – rekao je nekadašnji fudbaler.

Bivši škotski reprezentativac je čestitao FK Sarajevo i nadolazeći 70. rođendan.

– Čestitke Fudbalskom klubu Sarajevo na 70. rođendanu. Dobro se sjećam naših utakmica 1967. godine. Jedan ste od najboljih klubova s kojima smo igrali tada u Evropi. Vi ste nevjerovatni – zaključio je Crerand.