Fudbal

otvoreno pismo

Paja Pašić: Supruga i ja bićemo izbačeni na ulicu, Općina Centar mi je uzela stan

14/07/2020

Ovim putem želim da obavijestim javnost da mi je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo učinilo veliko nepravdu

Legendarni fudbaler FK Sarajevo Predrag Paja Pašić oglasio se otvorenim pismom u kojem kaže kako će supruga i on uskoro biti izbačeni na ulicu jer je Općina Centar, kroz sudski postupak koji je vođen bez njegovog znanja, odlučila oduzeti njegovu imovinu koju je inače dobio od strane FK Sarajevo.

U pismu Pašića koje prenosimo u cijelosti, stoji:

“Ovim putem želim da obavijestim javnost da mi je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo učinilo veliko nepravdu.

Naime, Općina Centar Sarajevo mi oduzima moju imovinu i izbacuje moju suprugu i mene na ulicu. To je učinila prevarnim sudskim postupkom vođenim bez mog znanja i na taj način mi je oduzeto pravo da branim svoju imovinu u želji da prisvoji poslovni prostor u vlasništvu Jevreja u kojem sam kao savjestan posjednik više od trideset godina.

Prostor sam dobio u posjed od FK Sarajevo i tadašnjeg gradonačelnika Ante Sučića kao zaslužan sportista. Vidjevši da Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo, u postupku harmonizacije, briše u gruntu gospodina Morica (Moše) Isaka Alkalaja, vlasnika prostora, sa svojim advokatima sam u zakonskom sudskom postupku vratio u gruntovnicu gospodina Alkalaja. Općina Centar Sarajevo je pokušala da to ospori, međutim, nisu imali nikakvog zakonskog osnova, jer nikada nisu bili vlasnici pomenutog prostora.

Stajući im na put u tom njihovom pokušaju, odmah su pokrenuli prevarni sudski postupak na Općinskom sudu u Sarajevu koji je vođen više od šest mjeseci bez znanja mene i mojih pravnih zastupnika koji su im bili poznati i prevarnim dokazima doveli u zabludu sudiju Općinskog suda u Sarajevu, koji je vođen lažnim činjenicama donio presudu zbog propuštanja. Ja sam u tom vrijeme bio u Savjetu za kulturu i sport općinskog načelnika Općine Centar Sarajevo, ne znajući da se protiv mene vodi sudski spor. Kada je doneseno rješenje o izvršenju tek tada sam saznao za spor koji se vodio protiv mene i to je bio jedini put kada sam bio uredno obaviješten. Nažalost, to je bio tačno taj dan kada sam prije tridesetpet godina kao kapiten FK Sarajevo sa svojim saigračima osvojio šampionsku titulu.

Ovim rješenjem o izvršenju mi se oduzima poslovni prostor i stan u kojem živim sa svojom suprugom, a čija vrijednost ne pokriva izmišljeni dug na ime najamnine za navedeni prostor koji nije vlasništo Općine Centar Sarajevo. Napominjem da sa Općinom Centar Sarajevo nikada nisam sklopio nikakav ugovor niti od njih dobio bilo kakav račun ili opomenu.

Gospodin Moric (Moše) Isaka Alkalaj, prema gruntovnim knjigama je jedini vlasnik prostora od 1931. godine kada je kuća napravljena i sa tom činjenicom je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo bilo upoznato jer su dobili rješenje od suda da u procesu harmonizacije upišu u svoj katastar stvarnog vlasnika što oni nisu učinili, niti su tu činjenicu predočili u prevarnom sudskom postupku.

Ovim putem molim općinsko vijeće da na narednoj sjednici (četvrtak, 16.07.2020. godine) donese odluku o obustavljanju rješenja o prinudnom izvršenju i obnovi sudskog postupka u kojem bi mi se dala mogućnost da branim svoja prava, a to je u ovom trenutku jedini mogući način da ne budem izbačen na ulicu.

Također bih želio da ovim obraćanjem pokrenem sve ljude koji vode ovu državu da riješe problem oduzimanja jevrejske imovine i imovine svih drugih građana koji se nalaze u ovakvoj ili sličnoj situaciji”, naveo je Pašić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.