Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cik bih

Bakalar predstavnike međunarodne zajednice upoznao sa sadržajem pisma upućenog zakonodavcima BiH

bakalar_zeljko

Učesnici sastanka su izrazili nadu da će Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu biti usvojen sutra na sjednici Predstavničkom doma a nakon toga i na sjednici Doma naroda PSBiH

O problemima sa kojima se suočava Centralna izborna komisija BiH zbog činjenice da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine još nisu osigurana, predsjednik Centralne izborne komisije BiH gdin Željko Bakalar danas je na sastanku, organiziranom putem ZOOM platforme, razgovarao sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ambasadorima u BiH SAD-a Ericom Nelsonom, R Francuske Guillaumeom Jeanom Roussonom, SR Njemačke Margretom Uebber, Italije Nicolom Minasijem, zamjenicom ambasadora Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman i šeficom Pravne službe u Delegaciji EU u BiH Brankom Bajić.

Bakalar je predstavnike međunarodne zajednice u BiH upoznao i o sadržaju pisma koje je Centralna izborna komisija BiH uputila u ponedjeljak članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, svim poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i u sva tri kluba naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema riječima predsjednika CIK-a BiH navedenim dopisom još jednom je ukazano da potrebna sredstva za provedbu izbora i osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH nisu osigurana ni više od dva mjeseca nakon raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine, što je bila zakonska obaveza institucija Bosne i Hercegovine u skladu sa članom 1.2a stav (6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanka su izrazili nadu da će Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu biti usvojen sutra na sjednici Predstavničkom doma a nakon toga i na sjednici Doma naroda PSBiH, te da će time biti osigurana sredstva za održavanje Lokalnih izbora 2020 u predviđenim rokovima, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice su podržali dosadašnji rad i napore Centralne izborne komisije BiH kako bi i u okolnostima pandemije COVID – 19 i bez osiguranih sredstava za provedbu izbora u Budžetu institucija BiH osigurali provedbu svih pripremnih izbornih aktivnosti.