Fudbal

Uvažena žalba

“Para buši, gdje burgija neće”: PSG pobijedio UEFA-u

20/03/2019

Arbitražni sportski sud (CAS) uvažio je žalbu pariškog kluba na pokušaj UEFA-e da otvori novu istragu koju je prethodno okončala

Francuski nogometni prvak Paris St Germain dobio je pravnu bitku protiv Evropske nogometne federacije (UEFA), nakon što je europska kuća nogometa pokušala otvoriti istragu oko transfera, plaća i sponzorskih ugovora tog francuskog kluba.

Arbitražni sportski sud (CAS) uvažio je žalbu pariškog kluba na pokušaj UEFA-e da otvori novu istragu koju je prethodno okončala.

CAS je u obrazloženju svoje odluke naveo kako je “UEFA-i trebalo previše vremena da preispita svoju odluku iz 2017. da PSG nije kriv za kršenje pravila finansijskog fair-playa”, prenosi Hina.

Presuda u korist PSG-a je odvojena od UEFA-ine istrage o financijama francuskog prvaka u sezoni 2017/18. kada su dovedeni Neymar i Kylian Mbappe.

Finansijski fair-play (FFP) je zamišljen kao skup pravila, koja bi trebala osigurati da europski nogometni klubovi ne troše više od onog što zarađuju, a sve u cilju dugoročne stabilnosti i održivosti kluba.

PSG je od 2011. u rukama katarskog konzorcija koji se sumnjiči da je koristio ‘prenapuhane’ sponzorske ugovore katarskih naftnih kompanija kako bi se uvela ravnoteža u račune i tako ispunila UEFA-ina pravila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.