Pele: Neymar najbolji na svijetu? Nije ni među 10 najboljih u Santosu

pele neymar

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Brazilac Pele (75) oštro je kritikovao zvijezdu Barcelone Neymara poručivši kako njegov sunarodnjak “nije ni među deset najboljih igrača u istoriji Santosa”.

– Neymar ne stvara prilike, niti donosi loptu prema naprijed. Teško ga je usporediti s najboljima kada ima mnogo nedostataka. Neymar je dobar igrač, ali i daleko od najboljih. Koliko je uopće golova zabio s glavom – kazao je Pele u razgovoru za brazilski list Placar.

Pele je kazao kako Neymar ne samo da nije među najboljima na svijetu, nego nije niti među deset najboljih igrača u istoriji Santosa, kluba u kojem su obojica potekli.

– Neymar je izgradio ime, no on je daleko od klupskih legendi. Primjerice, Vasconcelos je bio deset puta bolji od Neymara – poručio je Pele osvrnuvši se i na igre argentinskog majstora Lea Messija.

– Messi je najbolji igrač u posljednjih desetak godina. No, Messi jedva koristi desnu nogu. Ronaldo također nije kompletan. Oni su u rangu bivšeg brazilskog reprezentativca Ronalda – rekao je Brazilac.

Pele je tokom karijere tri puta bio svjetski prvak s Brazilom (1958, 1962, 1970), dva puta klupski prvak Južne Amerike u dresu Santosa (1962, 1963) i dva puta pobjednik Interkontinetalnog kupa (1962, 1963). Tokom karijere je zabio 1283 gola u 1363 nastupa.

– Premda je teško uspoređivati nogometne periode, siguran sam kako bih danas bio još bolji, jer su u današnjem nogometu igrači fizički bolje pripremljeni. Uz takvu pripremu moj talent bi još više došao do izražaja – kazao je.