Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnogorac: Nadam se da će u 2016. u BiH stići prva olimpijska medalja

crnogorac

Godina na izmaku još jedna je u nizu uspješnih kada je u pitanju džudo sport u Bosni i Hercegovini.

Najbolji bh. džudisti i džudistkinje nastavili su tradiciju osvajanja medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima, a ovu godinu završavaju s tri evropske i jednom svjetskom medaljom. Iako je 2014. bila nešto uspješnija kada je u pitanju broj osvojenih medalja, selektor džudo reprezentacije BiH Branislav Crnogorac ne krije zadovoljstvo ostvarenim u ovoj sezoni.

Ističe da je džudo i dalje najuspješniji olimpijski sport u BiH, mada u posljednje vrijeme, kako kaže, bude se i ostali sportovi.

– I dalje smo najtrofejniji olimpijski sport u BiH i ne namjeravamo izgubiti taj epitet, bez obzira na to što se bh. vrhunski sport itekako budi. U posljednje vrijeme, nasreću, nisu samo džudisti ti koji osvajaju velika takmičenja. Imamo sada atletičara Amela Tuku, mladi košarkaši su nas također obradovali, ali mi i dalje držimo primat – kazao je Crnogorac u intervjuu za Fenu.

Od četiri medalje s velikih takmičenja dvije je osvojila Aleksandra Samardžić. Kada se tome dodaju najsjajnija odličja s balkanskog prvenstva i evropskih kupova, može se reći da je iza Samardžić najuspješnija godina u njenoj kratkoj, ali bogatoj karijeri.

Osamnaestogodišnja Trebinjka, koja uporedo nastupa u tri konkurencije, juniorskoj, te konkurenciji mlađih seniorki i seniorki, u karijeri je osvojila sedam evropskih medalja, a postala je i najmlađa bh. takmičarka koja se okitila medaljom na evropskom seniorskom prvenstvu. To joj je pošlo za rukom na EP-u u novembru u Poljskoj gdje je s 18 godina došla do srebrene medalje u konkurenciji takmičarki do 23 godine.

Njeni rezultati nisu ostali neprimijećeni, te je odlikovana titulom najbolje sportistkinje BiH u 2015. godini.

Osim Aleksandre Samardžić, evropsku medalju osvojio je i Harun Sadiković, dok je svjetsko odličje donio Toni Miletić, koji je na kadetskom SP-u u Sarajevu osvojio bronzu.

Godina je bila uspješna i za najbolju bh. džudistkinju Larisu Cerić, koja je ostala bez medalja na evropskom i svjetskom prvenstvu, ali je bila više nego uspješna na svjetskim i evropskim kupovima i grand slamovima.

Posebno je vrijedan rezultat na Grand slamu u novembru, kada je pobijedila aktuelnu prvakinju svijeta i vodeću na svjetskoj rang listi Kineskinju Yu Song. Godinu je završila osvajanjem srebrene medalje na evropskom klupskom prvenstvu (Golden league) u Beču.

Svi ovi rezultati džudo sport u BiH stavljaju u vrh liste po uspješnosti.

– U poslijeratnom periodu imamo 20 evropskih medalja čime se ne može nijedan savez u BiH pohvaliti. Džudo je najrazuđeniji sport, a samo FIFA ima više članica od Međunarodne džudo federacije i u takvoj konkurenciji je do rezultata izuzetno teško doći. O uspjesma naših takmičara najbolje govori podatak da je Amel Mekić 2011. osvojio naslov prvaka Evrope, a prije toga jedini prvak Evrope s prostora bivše države bio je Goran Žuvela 1974. godine. Dakle, trebalo je proći tridesetak godina da se ponovo osvoji evropsko zlato na ovim prostorima – naglašava Crnogorac.

Kada je u pitanju naredna godina, sve misli su uspjerene na olimpijske igre u Riju, gdje se u Džudo savezu BiH nadaju medalji, jedinoj koja nedostaje u njihovim vitrinama. Larisa Cerić trenutno ima olimpijsku normu koju mora zadržati do kraja kvalifikacija u maju.

– Naredne godine su olimpijske igre u Riju. Nadam se da ćemo dosanjati taj san i donijeti u BiH olimpijsku seniorsku medalju. Larisa Cerić u ovom trenutku ima olimpijsku normu, a na temelju dosadašnjih rezultata mogu ustvrditi da će igrati značajnu ulogu u kategoriji +78 kg. Dokazala je u ovoj godini da može biti uspješnija i od svjetske prvakinje. Nastojat ćemo da u Riju bude među nositeljicama što bi joj u prvom krugu olakšalo zadatak. Zbog toga je moramo slati na sva takmičenja koja se boduju za svjetsku ranking listu – naglašava selektor bh. reprezentacije.

Za to će, kako ističe, trebati mnogo veća podrška institucija, nego što je dosad bio slučaj. Svjetan je da BiH nema dovoljno novca da finansira vrhunski sport, ali dodaje da veći problem od nedostatka sredstava predstavlja nedostatak kriterija u dodjeli sredstava koja su na raspolaganju ministarstvima.

– Rezultati bi sigurno bili i bolji da je veća podrška. Znamo raditi, imamo kontinuitet rezultata, imamo iskustvo. Nastojimo iz ove neimaštine da takmičarima napravimo uvjete da se bore s rivalima koji imaju neuporedivo bolje uvjete. Poređenja radi, Bosna i Hercegovina za sport izdvaja 900.000 KM, a Džudo federacija Francuske ima 51 milion eura na godišnjem nivou. U takvim uslovima teško je očekivati bilo kakve rezultate, ali kao što se vidi, naši sportisti postižu uspjehe praktično iz ničega. U pozadini svega stoji rad. Naši vrhunski takmičari, Cerić, Sadiković, Samardžić, dva puta dnevno treniraju po dva do dva i po sata, što je na dnevnoj bazi pet sati rada, i to na kraju mora donijeti rezultat – zaključio je Branislav Crnogorac.