Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi čovjek reala

Perez: Nogomet umire, Superliga je život. Uvjeravam vas da neće biti suspenzija

1189257500.0

– Mogu vam sa 100% sigurnosti reći da Real Madrid, Manchester City i Chelsea neće biti izbačeni. To nije moguće – rekao je Perez

Florentino Perez, prvi čovjek Real Madrida i novoformirane Superlige, javio se i govorio o sukobu 12 klubova osnivača i UEFA.

Za početak prvo se dotakao najave da bi tri kluba osnivača Superlige Real Madrid, Chelsea i Manchester City koji učestvuju u polufinalu Lige prvaka mogli da budu izbačeni iz iste.

– Mogu vam sa 100% sigurnosti reći da Real Madrid, Manchester City i Chelsea neće biti izbačeni. To nije moguće – rekao je Perez.

Takođe je istakao da niko ne treba da brine da će igračima biti zabranjeno da igraju za reprezentacije, jer se to neće dogoditi. Ali istakao je da saradnja sa UEFA nije završena.

– UEFA je monopolista i treba da bude transparentnija. Želimo da sačuvamo fudbal za narednih 20 godina, a vrijeme je ozbiljne opasnosti. Ako pobijediš u takmičenju dobiješ od UEFA 120, 130 miliona eura. Sa Superligom zarađivaćemo mnogo više. Mi ćemo razgovarati sa UEFA, kao što smo istakli u saopštenju. Mi moramo da razgovaramo sa UEFA o pet slobodnih mjesta za Superligu. UEFA jeste radila na novom formatu Lige prvaka, ali iskreno za mene je nerazumljiv. Želimo da spasimo fudbal. Glavna atrakcija su utakmice velikih timova. Fudbal je poput piramide. Oni koji najviše zarađuju moći će da kupuju igrače za veće pare, a samim tim i oni drugi će više zarađivati. Ako veliki klubovi ne budu više zarađivali, manje će i oni drugi.

Na kraju istakao je da razloga za glavni strah javnost a to je zatvorenost lige nema.

– Ovo neće biti zatvorena liga. Svako će imati šansu da popuni pet preostalih mjesta.

O velikom otporu navijača

Slično je bilo 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je pokrenut Kup europskih prvaka, koji je prerastao u Ligu prvaka. Ljudi ga ispočetka nisu mogli smisliti, ali ubrzo je postao najgledaniji, najprestižniji i najatraktivniji.

Zašto je Bayern i PSG protiv?

Zato što PSG nismo još niti pozvali, a s Bayernom i Dortmundom nismo niti razgovarali. Trenutno je u Superligi 12 osnivača, a želimo da bude 15 fiksnih klubova. Nije istina da će Superliga biti odgođena zato što nam se nisu pridružili Bayern i PSG. To je hrpa s..nja!