Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za SP

Pet reprezentativaca Njemačke pozitivno na koronavirus, moraju u karantin

njemacka-reprezentacij

Njemački nogometaši već su dva kola prije kraja kvalifikacija osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo

Pet njemačkih nogometnih reprezentativaca stavljeno je u karantenu uoči posljednja dva kvalifikacijska susreta za Svjetsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine, nakon što je jedan od pozvanih igrača bio pozitivan na novi koronavirus, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

O tome je danas javnost upoznao Njemački nogometni savez (DFB) koji je već uspostavio sve potrebne protokole za zaštitu ostalih predstavnika i članova stručnog štaba.

Igrač koji je zaražen virusom vakcinisan je i ne pokazuje znakove bolesti, saopštio je DFB, ne navodeći ime nogometaša. U međuvremenu je njemački Bild već objavio da je riječ o nogometašu Bayerna Niklasu Süleu. To je kasnije potvrdio i DFB.

Još četiri igrača morala su biti u karanteni zbog zaraze kao bliski kontakti, iako su bili negativni. Krovni savez objavio je i imena četvorice, a to su tri Süleova suigrača Joshua Kimmich, Serge Gnabry i Jamal Musiala te Karim Adeyemi iz Salzburga.

Njemački nogometaši već su dva kola prije kraja kvalifikacija osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo. U četvrtak će se susresti s Lihtenštajnom kod kuće, a s Armenijom u gostima u nedjelju.

U Njemačkoj je u utorak zabilježen rekordan broj zaraženih, a ta je zemlja posljednjih sedmica izazvala žestoku raspravu u sportskim krugovima zbog Kimmicha, koji nije vakcinisan iz “osobnih razloga”.

Prema podacima Njemačke nogometne lige (DFL) od prošlog mjeseca, 90 posto nogometaša i stručnog osoblja u prvoj i drugoj Bundesligi je vakcinisano.