Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrović: Sloboda nam je dužnik; Jagodić: Ekipu uvijek spremam za pobjedu

slavko_petrovic_fk_zeljeznicar

Fudbalski klub Željezničar sutra će odmjeriti snage s tuzlanskom Slobodom u okviru prvog kola Lige za prvaka Bosne i Hercegovine na Grbavici.

‘Plavi’ utakmicu dočekuju u svečanoj atmosferi, budući da će prije utakmice biti otvorena istočna tribina stadiona Grbavica. Atmosfera u taboru Željezničara je odlična a očekuje se velika posjeta.

Trener Željezničara Slavko Petrović oprezan je uoči utakmice, ali smatra da njegova ekipa može do sva tri boda.

– Poslije neočekivane pobjede Slobode protiv Sarajeva, mislim da nam je opomena stigla na vrijeme. Sigurno da je Sloboda ekipa koja je u vrhu bh. fudbala i ako se pogledaju postignuti golovi najefikasniji su poslije Zrinjskog – rekao je Petrović.

Dodao je da će biti interesantno gledati Slobodin napad protiv odbrane Željezničara.

– Sigurno da je ovo naše vjerovatno najteže iskušenje poslije zimske pauze. Oni su nam dužnik i spremni smo se revanšrati. Niko od igrača nema povreda ali vidjet ćemo kako će to biti. Svaka pauza ostavlja traga u ekipi ali se nadam da ćemo nastaviti gdje smo stali – poručio je trener ‘plavih’.

Istakao je da uz pomoć navijača njegova ekipa može na pozitivan način “obilježiti historijski dan”, dodavši da u će standardna ekipa izaći na teren.

Nogometaš Željezničara Zajko Zeba poručio je da jedva čeka utakmicu i nastavak dobre serije.

– Maksimalno ćemo pristupiti meču. Iz utakmicu u utakmicu smo igrali sve bolje. Slobodu respektujem, kao i sve, ali je sutra dan historijski i mi se pitamo. Mislim da ne bi trebalo biti problema. Dodatni impuls je otvaranje istočne tribine. Mislim da ću sutra dati posljednji atom snage, a siguran sam i na ostatak ekipe – naveo je Zeba.

Opterećenje je na Željezničaru, i zato što je domaćin, a i zbog svečanog otvaranja tribine stadiona Grbavica. Oni su došli do izvora i treba da se napiju, a vidjet ćemo hoće li im to uspjeti. Ekipu uvijek spremam za pobjedu, pa tako i za sutrašnju utakmicu, izjavio je trener Slobode Vlado Jagodić na današnjoj konferenciji za novinare.

Trener Tuzlaka plijenio je optimizmom unatoč činjenice da ne može računati na nekoliko bitnih igrača.

– Utakmica ima primjesu derbija, ali mi ćemo ući rasterećeni. Žao mi je što na Grbavici ne mogu računati na Adnana Jahića, Samira Merzića, Azira Muminovića, Aleksandra Lazevskog, Almedina Ziljkića, Edisa Smajića i Mustafu Muratovića. Posljednjih godina tradicija je na našoj strani, te se nadam da se neće prekinuti – naglasio je Jagodić.

Iako je naveo čak sedam igrača koji neće nastupiti na Grbavici, valja reći da su u drugom dijelu sezone na svim utakmicama redovni bili jedino Jahić i Lazevski, dok su ostali ili bolovali ili su povremeno ulazili u igru s klupe.

Pravi hendikep je izostanak Ziljkića, koji je protiv Sarajeva „krivac“ za sva tri gola koja je Sloboda ubacila u mrežu „bordo“ tima.

Računajući dvije posljednje sezone, u susretima za bodove i u Kupu BiH, Sloboda na Grbavici ima dva remija i pobjedu. No, sada se igračka slika promijenila u korist Željezničara koji lebdi na krilima sedam pobjeda u nizu i to bez primljenog gola.

– Ne smijemo im ostaviti puno prostora u kaznenom prostoru, jer su iskusni i opasni, pa ćemo kao protivigru pokušati iskoristiti njihove slabosti i naše prednosti – napomenuo je trener Tuzlaka.

Jedan od najopasnijih napadača Slobode Asim Zec uvjeren je da se njegova ekipa može iz Sarajeva vratiti neporažena.

– Atmosfera u svlačionici je izuzetno dobra. Držimo se kao složna družina. Očekuje nas teška utakmica, jer je Željezničar kvalitetna ekipa, ali i naš sastav je veoma dobar. Ako pružimo borbenost i želju kao protiv Sarajeva, rezultat ne bi trebao izostati – kazao je Zec.

Utakmica Željezničar – Sloboda igra se sutra od 19 sati.