Liga Evrope

Pirić i Mešanović ispali bez poraza, Čivić sjedio na klupi, Kvržić van stroja

rijeka

Žrijeb grupne faze Lige Evrope za sezonu 2018/19, u kojem će se naći 48 ekipa, biće održan sutra od 13 sati u Grimaldi Forumu u Monacu

Završen je Play off za Ligu Evrope, i saznali smo 21 učesnika grupne faze takmičenja koji su do tog cilja stigli kroz kvalifikacije.

Maribor čiji su dres večeras nosili bh. internacionalci Kenan Pirić i Jasmin Mešanović od grupne faze oprostio se bez poraza. Nakon 0:0 u prvom susretu, večeras je u uzvratu u Sloveniji bilo 2:2. Maribor je gubio već nakon 26. minuta s 0:2, ali se u drugom poluvremnu za samo sedam minuta (od 65. do 72.) potpuno vratio u igru. Nažalost, ispostavilo se da su dva gola koja su zabili Tavares i Vancas bili sve od igrača slovenačkog predstavnika.

Beogradski Partizan bio je pragu eliminacije u 72. minutu protiv norveškog Moldea. James je zabio za vodstvo domaćina 1:0, i s obzirom da je prvi meč završen trijumfom Partizana s 2:1, Norvežani su u tom trenutku bili u grupnoj fazi takmičenja. Ipak, u 80. minutu Beograđani preko Miletića dolaze do poravnanja, ispostavilo se i konačnog rezultata i plasmana u grupnu fazu takmičenja.

Rijeka nije uspjela na Rujevici anulirati minus od 1:2 iz prvog susreta. Hrvatski predstavnik odigrao je tek 1:1, što nije bilo dovoljno za prolaz u grupnu fazu takmičenja. Zoran Kvržić, koji se našao na spisku selektora Roberta Prosinečkog nije igrao zbog ozljede.

U grupnu fazu plasirao se Ferencvaroš našeg Eldara Čivića. Mađari su nakon 0:0 u gostima, kod kuće savladali Suduvu s 4:2. Čivić je utakkmicu gledao s klupe za rezervne igrače.

Klubovi koju su iz kvalifikacija eliminisali bh. šampiona Sarajevo, ostvarili su polovičan učinak. Celtic, koji je bordo ekipu izbacio iz kvalifikacija za Ligu prvaka bio je bolji u dvomeču s AIK-om (2:0, 4:1), dok je BATE Borisov eliminisan od Astane (0:3, 2:0).

Malmo je nakon eliminacije Zrinjskog, rutinski izbacio i izraelskog predstavnika Bnei Yehuda (3:0, 1:0).

Ispao je i bivši reprezentativac BiH Ognjen Vranješ sa svojim AEK-om. Nakon poraza od 1:3 kod kuće, Grci su večeras slavili s 2:0 u gostima kod Trabzona, ali im to zbog manje golova u gostima nije bilo dovoljno da prođu dalje. Lošu noć za grčki fudbal upotpunio je PAOK, koji je gotovo na identičan način ispao od Slovana iz Bratislave. Nakon 1:0 u prvom susretu za Slovake, Grci su u revanšu slavili s 3:2 i tako su eliminisani iz takmičenja.

Drugi škotski velikan Rangers provukao se u grupnu fazu u 91. minutu susreta protiv Legie. Slavili su Škoti s 1:0, što im je nakon prve utakmice u kojoj nije bilo golova, bilo dovoljno za plasman dalje.

Žrijeb grupne faze Lige Evrope za sezonu 2018/19, u kojem će se naći 48 ekipa, biće održan sutra od 13 sati u Grimaldi Forumu u Monacu. Najviše predstavnika u žrijebu imat će Portugal, čak četiri.

Svi učesnici grupne faze

ESP: Espanyol, Getafe, Sevilla
ENG: Arsenal, Manchester United, Wolves
ITA: Lazio, Roma
GER: Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt, Wolfsburg
FRA: Rennes, Saint-Étienne
RUS: CSKA Moskva, Krasnodar
POR: Braga, Porto, Sporting CP, Guimaraes
UKR: Dynamo Kyiv, Olexandriya
BEL: Gent, Standard Liège
TUR: Beşiktaş, İstanbul Başakşehir, Trabzonspor
NED: AZ Alkmaar, Feyenoord, PSV Eindhoven
AUT: Wolfsberg, LASK
DEN: København
SUI: Basel, Lugano, Young Boys
CYP: APOEL
SRB: Partizan
SCO: Celtic, Rangers
SWE: Malmö
ROU: CRF Cluj
NOR: Rosenborg
KAZ: Astana
AZE: Qarabağ
BUL: Ludogorets
SVK: Slovan Bratislava
HUN: Ferencváros
LUX: Dudelange