Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

španski mediji

Plan za spas Barce: Laporta dovodi pet vrhunskih igrača za 10 miliona eura

laporta (1)

Uspio je tako Laporta, barem na neko vrijeme, stabilizirati poslovanje kluba, a onda se bacio na nagovaranje Lea Messija da i dalje ostane u redovima Barcelone

Novi / stari predsjednik Barce Joan Laporta od prvog je dana svog mandata krenuo u akciju spašavanja voljenog kluba. Uspio je u nevjerovatno kratkom roku dobiti finansijsku injekciju nakon što je jedan od najvećih svjetskih investicijskih fondova Goldman Sachs pristao kreditirati katalonski klub s čak 500 miliona eura.

No, Barcelona je i dalje u ogromnim finansijskim problemima. U ovom trenutku je Barca najzaduženiji klub u Evropi i dugovi nakon prvih revizija poslovnih knjiga iznose nevjerovatnih milijardu i 200 miliona eura.

Uspio je tako Laporta, barem na neko vrijeme, stabilizirati poslovanje kluba, a onda se bacio na nagovaranje Lea Messija da i dalje ostane u redovima Barcelone. Argentinac je navodno imao nekoliko svojih “specijalnih” zahtjeva, od kojih su se neki odnosili na dovođenje konkretnih pojačanja.

I nije Laporta odustajao te je, sada se tako čini, uspio napraviti fantastičan, gotovo nevjerovatan posao oko pojačanja. Dogovorio je dolazak petorice vrhunskih nogometaša na Nou Camp, a ukupno će na njihove transfere potrošiti samo 10 miliona eura! Španski mediji bliski Barceloni tako tvrde da je sve dogovoreno te će s prvim danom ljetnog prijelaznog roka Sergio Aguero, Memphis Depay, Eric Garcia, Georginio Wijnaldum i Emerson Royal postati novi igrači ‘katalonskog ponosa’!

Baš su Aguero i Depay bili na popisu igrača koje je Leo Messi poželio uz sebe u ekipi, a Laporta mu je sada želju i ispunio. Nije nevažna činjenica da obojica na Nou Camp stižu kao slobodni igrači jer su im istekli ugovori u Manchester Cityju i Lyonu.

Kao slobodan igrač stiže i Eric Garcia (20), također iz Cityja. Mladi je stoper u stvari dijete Barcelone, sada se samo vraća u ekipu iz koje je 2018. godine otišao u Manchester. Iz Liverpoola stiže sjajni Georgino Wijnaldum koji će definitivno biti veliko pojačanje u veznome redu Barcelone, a i on stiže nakon što mu je s “redsima” istekao ugovor. Brazilac Emerson Royal (22) pojačanje je na poziciji desnog beka, a za njega će Barca platiti 10 miliona eura odštete Betisu.

I to su prva praktički već dogovorena pojačanja Barcelone, imena su to koja bi trebala oraspoložiti Lea Messija i olakšati mu odluku da ostane na Nou Campu te u dresu Barce završi karijeru. No, fantastično je to da je Barca ovakve sjajne igrače dobila praktički besplatno, a neki su – kao primjerice Messijev prijatelj i kum Sergio Aguero – pristali na puno manji ugovor. Samo da bi igrali uz Messija u Barci…