Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši predsjednik UEFA-e

Platini: Protiv VAR-a sam bio od prvog dana

platini

U fudbalu se ne može suditi putem video zapisa. Televizija narušava cjelokupnu percepciju pojedinačnih incidenata, rekao je Platini

Michel Platini, bivši predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) i dalje se protivi VAR-u, rekavši da je protiv uvođenja video tehnologije kod donošenja odluka u fudbalskim utakmicama bio od prvog dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Govorio sam to od prvog dana, nisam to držao za sebe. Izrazio sam protivljenje tehnologiji, posebno ako se koristi na ovakav način. U fudbalu se ne može suditi putem video zapisa. Televizija narušava cjelokupnu percepciju pojedinačnih incidenata“, rekao je Platini za italijanski “Corriere dello Sport“ i dodao:

“Fudbal je kontaktni sport, postoje redovne intervencije koje, ako prođu kroz filtere televizora i uspore se, dovode do neprihvatljivih interpretacija. Prekršaj se mora procijeniti i suditi u realnom vremenu. VAR također, ubija uzbuđenje kod postizanja gola, obavezuje igrača da ga proslavi pet minuta kasnije, a ponekad čak i dva puta. Za poštenu igru ​​nije potreban VAR, već bolje sudije“.

Nekada sjajni francuski fudbaler smatra da VAR nije izazvao kontroverze samo u Italiji ili Engleskoj, nego u svijelom svijetu, odnosno gdje god se koristi.