Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Platini uložio žalbu Sportskom arbitražnom sudu

000_Par8333365-1024×683

Michel Platini, suspendovani predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) uložio je žalbu Sportskom arbitražnom sudu na odluku Etičkog komiteta Svjetske fudbalske federacije (FIFA) koji ga je suspendovao na 90 dana.

Početkom ove sedmice FIFA je odbila Platinijevu žalbu na suspenziju koja je zaustavila njegovu kandidaturu za predsjednika svjetske kuće fudbala na izborima koji će se održati 26. februara 2016. godine.

“Uvjereni smo da će Sportski arbitražni sud veoma brzo donijeti odluku s obzirom na važnost slučaja”, saopštili su iz Platinijevog pravnog tima.

Etički komitet je osim Platinija suspendovao i Josepha Seppa Blattera, predsjednika FIFA. Obojica su dobili zabranu obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu zbog sporne isplate od dva miliona švajcarskih franaka Platiniju, koju je odobrio Blatter 2011. godine.

Blatter i Platini bi se tokom decembra trebali pojaviti pred sudijom Etičkog komiteta FIFA kako bi dali iskaze. Švajcarski državni tužilac otvorio je postupak protiv Blattera zbog sumnji u loše upravljanje FIFA-in novcem. U ovom postupku ispitan je i Platini u svojstvu svjedoka i osumnjičene osobe.