Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SOC: Radimo s institucijama na priznavanju statusa transrodnih osoba

soc

Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozvao je na obilježavanje 20. novembra – Dana sjećanja na ubijene transrodne osobe, paljenjem svijeća i stavljanjem obilježja.

– Sarajevski otvoreni centar nastavlja raditi s institucijama radi priznavanja statusa transrodnih osoba. Nastavljamo s radom na prepoznavanju zločina iz mržnje. Nastavljamo s radom s trans* zajednicom ali i svim lezbejkama, gej, biseksualnim, trans* i drugim osobama koje žele da se priključe zajedničkim naporima za bolje svih nas – navodi SOC u saopćenju za javnost.

Apeliraju na simbolično obilježavanje toga dana paljenjem svijeća ili stavljanjem obilježje kao znaka sjećanja na #TDoR.

– Ako pogledate oko sebe, sigurno znate barem jednu transrodnu osobu. Mi smo svi dio jednog sistema i zajedno nastavljamo borbu – poručuju.

Sarajevski otvoreni centar u saopćenju za javnost podsjeća da se TDoR obilježava u znak sjećanja na Ritu Hester, trans ženu koja je ubijena u svom stanu 1998. godine.

– Od tada je ubijeno stotine njih. Također, obilježavanje 20. novembra je započela i trans žena, aktivistkinja i zagovaračica za prava trans* osoba Gwendolyn Ann Smith. Samo ove godine diljem svijeta ubijena je 271 osoba. Ali to su samo zabilježeni slučajevi. Šta je sa onima koji nisu prijavljeni, koji su okarakterisani drugačije od onog da ih treba nazvati – zločin iz mržnje!