Platini za “Le Monde” priznao da ga je Blatter podmitio

Foto: AFP

Predsjednik UEFA Michel Platini priznao je da za spornu isplatu od 1.8 miliona eura, koje je primio od predsjednika Fife Seppa Blattera, nije postojao nikakav pisani ugovor.

[yuzo_related]

Platini je izjavio u intervjuu kojeg je u ponedjeljak objavio list “Le Monde” da je 2011. godine primio 1.8 miliona eura od Blattera na temelju “usmenog dogovora”.

“U svakom slučaju saznao sam da u švicarskom pravu usmeni dogovor ima vrijednost kao pisani ugovor”, dodao je predsjednik UEFA koji smatra “sramotnim da ga se razvlači po blatu”.

“To je bila stvar između dvojice muškaraca. On je trebao postati predsjednik FIFA! Vjerovao sam mu”, kazao je Platini, implicirajući da Blatter stoji iza te isplate zbog koje je obojicu etičko povjerenstvo Fife suspendovalo na 90 dana.

“Ali čak i ako me je htio politički ubiti, gajim privrženost za njega zbog svega što smo proživjeli zajedno”, dodao je, napominjući da nije odustao od borbe za predsjednika FIFA.

Radi li se o pisanom ugovoru ili prešutnom dogovoru središnje je pitanje otkako je otkriveno da je Platiniju 2011. isplaćeno 1.8 milion eura, za savjetničke poslove izvedene u razdoblju od 1999. do 2002, prenosi Telegram.

Nepostojanje ugovora moglo bi dovesti do toga da europski savezi koji su Platiniju iskazali potporu u kandidaturi za predsjednika FIFA, odustanu od toga kao što je u petak učinio Engleski nogometni savez (FA).

U intervjuu za “Le Monde” Platini je iznio pojedinosti vezane za tu isplatu.
Kako je kazao, dogovor je postignut s Blatterom 1998, kada je on izabran za predsjednika FIFA, nakon čega mu je predložio da mu bude “savjetnik za nogomet”.

“‘Kako želiš?, pitao je Blatter. Odgovorio sam: “Milion’. ‘Čega?’. ‘Čega želiš, rublji, funti, dolara?. Tada nije bilo eura. On je odgovorio: U redu, milion švicarskih franaka godišnje'”, prepričao je Platini kako je tekao dogovor s Blatterom.

Platini je kazao i da je ta isplata do koje je došlo 2011., znači devet godina nakon završetka tog savjetničkog posla, konačan i cijeli iznos.

“Trebao sam biti pametniji i tražiti nekakvu potvrdu za tu isplatu i onda se sve ovo ne bi dogodilo”, rekao je Francuz ističući kako on nije “čovjek novca”.

I Blatter je u petak, govoreći od “džentlmenskom dogovoru”, dao naslutiti da se sporna isplata ne temelji na pisanom ugovoru.

“To je bio dogovor s Platinijem, džentlmenski dogovor i on je proveden”, izjavio je predsjednik FIFA u petak u razgovoru za švicarsku radio postaju RROTV.