Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Cormack: Moramo se boriti protiv trgovine ljudima (FOTO)

19/10/2015

Ministarstvo sigurnosti BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u saradnji sa različitim nevladinim organizacijama u Katoličkom školskom centru “Sv. Josip” u Sarajevu obilježilo je 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, gdje je rečeno kako se borba protiv trgovine ljudima mora intenzivirano nastaviti.

Na konferenciji su govorili zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, ambasadorica SAD-a Maureen Cormack, direktor Caritasa Biskupske konferencije Bosiljko Rajić i predstavnica nevladine organizacije Ring Radmila Žigić.

10291100_10153644101954431_3235268355539194390_n

“Danas zajednički šaljemo poruku javnosti BiH da je trgovina ljudima neprihvatljiva u našem društvu i da ćemo se snažno boriti protiv nje. Prisustvo trgovine ljudima službeno je potvrđeno 1999. godine. U razdoblju od 2004. godine BiH je prvenstveno bila zemlja tranzita i krajnjeg odredišta za žrtve trgovine ljudima. Od 2004. godine BiH je ubrzano počela postojati i zemlja podrijetla za žrtve, žene i djevojčice, ali i muškarce i dječake. Oni su regrutirani u svrhu seksualne ili radne eksploatacije, a s njima se trgovalo u zemljama unutar Evrope i unutar regije”, kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i dodao da nevladine i vladine organizacije blisko sarađuju na rješavanju ovog duboko ukorijenjenog problema.

On je istakao kako će Ministarstvo sigurnosti BiH ubrzo Vijeću ministara BiH predložiti usvajanje novog akcijskog plana suprostavljanja trgovini ljudima u narednom četverogodišnjem razdoblju.

[yuzo_related]

“Trgovina ljudima nije iskorijenjena nego je samo mijenjala oblike i metode. U prošlosti, problem djece koja žive i prosjače na ulici nije bio prepoznavan kao trgovina ljudima. Zbog toga je izostajala bilo kakva ozbiljna intervencija nadležnih organa. Sudska praksa procesuiranja kaznenih djela trgovine ljudima je vrlo skromna, s neznačajnim brojem slučajeva, uglavnom zbog pitanja klasificiranja djela i sivih zona. Klasifikacije su važne jer treba utvrditi da li se radi o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije ili samo o lošim uvjetima rada”, dodao je Krešić.

Ambasadorica Cormak je istakla kako je borba protiv trgovine ljudima jedan od glavnih prioriteta Vlade SAD-a.

“BiH je prije pet godina bila maksimalno posvećena suzbijanju problema, ali samo godinu dana kasnije smanjena je ta borba”, kazala je Cormack i istakla kako je 2014. godine podignuta optužnica protiv 13 osoba koje su se teretile za trgovinu ljudima, ali i istakla da to nije dovoljno već da je to samo početak.

Ona smatra da je neophodno nastaviti borbu, jer se trgovina ljudima može desiti svakome i bilo gdje.

12108897_10153644102159431_4586477111440826077_n

Nevladina organizacija ‘Lara’ od 12. do 16. oktobra u 12 različitih gradova BiH organizirala je kampanju “Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose’, usmjerenu na podizanje javne svijesti i mobilizaciju građana i predstavnika institucija. Na ovaj način više od 200 aktivista iz organizacija civilnog društva, službenika policije, centara za socijalni rad, tužilaštava, škola i lokalnih uprava uputili su zajedničku poruku da ljudi nemaju cijenu i da je zloupotraba djece u prosjačenju opasan kriminal i kršenje ljudskih prava.

Kampanja se završila danas obraćanjem medijima, uručenjem nagrada i prikazivanjem filma ‘Talking to the trees’, autora Guida Freddija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.