Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencijska liga

Pobjeda Partizana koja je srpski fudbal gurnulu u zvijezde

New Project – 2022-02-18T094629.789

Klub koji iduću sezonu, 2023./2024. završi kao prvak Superlige Srbije ići će direktno u grupnu fazu Lige prvaka

Beogradski Partizan je pobjedom na gostovanju kod praške Sparte (1:0) u prvoj utakmici play-offa za eliminacijsku fazu Konferencijske lige ostvario istorijski uspjeh za srpski nogomet.

Srbija je sada 11. na UEFA-inoj tablici koeficijenata. Bodovima koje je tamo dobila zahvaljujući ovoj pobjedi definitivno je pretekla Ukrajinu.

Ta država ove sezone više nema klubova u euro-kupovima, te će Srbija od sezone 2023./2024. imati dva predstavnika u Ligi prvaka. Srbija može i bitno poboljšati bodovni saldo i plasman na tablici jer ima dva kluba ove sezone u Evropi. Partizan je spomenutom pobjedom ostvario veliku prednost u borbi za nokaut fazu KL-a, a Crvena zvezda je, podsjećamo, u eliminacijskoj fazi Evropa lige.

Klub koji iduću sezonu, 2023./2024. završi kao prvak Superlige Srbije ići će direktno u grupnu fazu Lige prvaka, a drugoplasirani u drugo pretkolo LP-a. To nije sve što je Srbija ostvarila ovom pobjedom Partizana. U ljeto iduće godine čak tri njena kluba će igrati kvalifikacije za Evropa ligu.

Trećeplasirani u prvenstvu ili osvajač srpskog kupa igrat će play-off EL-a, što znači da mu je zagarantovana najmanje grupna faza Konferencijske lige. Postoji samo jedna, ali tek teoretska šansa da Srbija izgubi sve ovo: ako belgijski Gent dođe do finala Konferencijske lige i to tako da u polufinalu ostvari jednu pobjedu.

Srpski fudbal je do sjajne pozicije doveo jedan Nizozemac. Krilni napadač Partizana Queensy Menig je u 78. minuti idealno iskoristio sjajno proigravanje Saše Zdjelara. Menig je izbjegao ofsajd-zamku, primijetio da je golman domaćih ispred gola te savršeno izveo lob za veliku pobjedu i Partizana i srpskog fudbala. Pogledajte OVDJE GOL koji je, slobodno se može reći promijenio tok istorije fusbala u Srbiji…