Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH

Zadnjih godina bilježi se napredak po pitanju rodne ravnopravnosti u BiH

Vesna Cuzic, direktorica Agencije za statistiku BiH

Riječ je o projektu koji financira Evropska unija, a implementira UN Women u saradnji sa Agencijom za statistiku BiH i Agencijom za ravnopravnost spolova u BiH, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH

Prema statističkim podacima zadnjih godina bilježi se napredak po pitanju rodne ravnopravnosti u većini oblasti – rekla je direktorica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Vesna Ćužić, na promociji publikacije “Žene i muškarci u BiH” koja je održana u okviru projekta “EU podrška za rodnu ravnopravnost”.

Riječ je o projektu koji financira Evropska unija, a implementira UN Women u saradnji sa Agencijom za statistiku BiH i Agencijom za ravnopravnost spolova u BiH, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Ćužić je kazala da Agencija za statistiku BiH u svakom novom izdanju publikacije nastoji prikupiti i objaviti i neke nove, dodatne podatke i unaprijediti i vizualni prikaz podataka.

– Tako smo prvi put u ovom izdanju publikacije “Žene i muškarci u BiH” objavili i podatke o postignuću u visokom obrazovanju gdje nam je prosjek u skladu sa EU prosjekom. To znači da je u 2020. godini u Bosni i Hercegovini za 10,8 posto više žena starosti od 30 do 34 godine završilo visoko obrazovanje u odnosu na muškarce. Drugi novi podatak je da se Bosna i Hercegovina nalazi na dnu ljestvice u Evropi po korištenju digitalnih vještina. Kod nas je u 2020. godini 20 posto žena i 29 posto muškaraca imalo osnovne ili više digitalne vještine, dok je prosjek 27 zemalja EU iznosio 54 posto za žene i 58 posto za muškarce-navela je.

U saopćenju se navodi da osim podataka iz ekonomsko-socijalnih oblasti, Agencija za statistiku BiH je također prvi put u ovoj publikaciji objavila i neke od podataka iz oblasti demokracije i vladavine prava.

Interesantan je podatak da je među članovima upravnih odbora sportskih saveza u BiH u 2020. godini bilo samo 5,6 posto žena. Nijedna žena nije bila predsjednica upravnog odbora sportskog saveza, dok je od 17 zamjenika predsjedavajućeg upravnog odbora bila samo jedna žena. Ovi podaci su bazirani na uzorku od deset najviše financiranih Olimpijskih sportova u BiH, a uključuju sljedeće sportske saveze: taekwondo, biciklizam, judo, atletika, tenis, boks, košarka, hokej na ledu, klizanje i odbojka, kazala je Vesna Ćužić direktorica Agencije za statistiku BiH.

Na osnovu ovako konkretnih podataka, istakla je Ćužić, kreatori politika u Bosni i Hercegovini mogu raditi analize, planirati i realizirati mjere za poboljšanja.

Upravo iz tog razloga, pojasnila je ona, prestavljena je publikacija “Žene i muškarci u BiH” s ciljem podizanja svjesnosti kreatora politika u institucijama, akademskoj zajednici, kao i široj javnosti u Bosni i Hercegovini o važnosti rodne statistike i rodne ravnopravnosti.

Direktorica Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić napomenula je da unapređenje rodne statistike zavisi i od podataka dobivenih iz izvještajnih jedinica. Određene institucije, koje su u statističkom smislu izvještajne jedinice Agencije za statistiku BiH, nisu u mogućnosti dostavljati sve relevantne pokazatelje razvrstane po spolu. Ali, naglašava da se i u tom segmentu prikupljanja podataka bilježi određeni napredak, tako da je sve više institucija koje prelaskom na elektronske evidencije i sustavnim vođenjem podataka, raspolažu i sa podacima iskazanim po spolu,saopćeno je.